Unikatni ukrasi za dom: Pogledajte što su nam domaći kreativci predstavili na Bazaru!

Foto: Darko Mihalić

Ako ste jedni od onih koji uživaju u kreativnom domaćem dizajnu i svako malo se informiraju o novim imenima na našoj sceni, onda nikako niste mogli propustiti Bazar na sajmu InDizajn. Vješte ruke oblikovale su zanimljive produkte, a brojni posjetitelji mnoge od njih su odlučili i udomiti.

KLESARSTVO MARTINOVIĆ

Dino Martinović na svoj je kreativni način nadogradio svjetski poznatu kamenoklesarsku tradiciju svoga Nerežišća, mjesta u kojem živi i stvara. Brački kreativac Dino Martinović u svojoj radionici odnedavno stvara i unikatne umivaonike, sudopere, fontane, ruže vjetrova, kuhinjske radne ploče, noćne lampe, stolove, pa čak i pozivnice za vjenčanje. Naravno, sve od kamena.

Klesarstvo Martinović

 

GITA LAMPE I SJENILA

Svoju je strast prema živim, bojama bogatim interijerima i kombinaciji raznih stilova Gordana Ćosić je prenijela i na svoje lampe, čija su sjenila doista zanimljivih uzoraka. I 100 posto prirodna! Budući da voli prirodne materijale, u proizvodnji koristi tkanine za sjenila poput lana, pamuka i svile, a za postolja lampi drvo.

Gita lampe i sjenila

 

TEAM TREE

Iza sjajnog brenda Team Tree stoji mala obiteljska tvrtka iz Vinkovaca, grada s dugom poviješću, okruženog velikim hrastovim šumama. Za izradu drvenih proizvoda za svaki dom, kako nam je otkrila Elena Artuković iz Team Treea, koristi se naime bogatstvo njihova kraja – drvo. Upravo zbog materijala od kojih su rađeni, Team Tree proizvodi unijet će toplinu, ugodu i dašak nostalgije u interijer i izvrsno će se uklopiti u svaki stil uređenja.

Team Tree

 

WALLWARE 

Teško je ostati imun na ono što radi kreativni dvojac iz WallWare brenda. Bračni par Lotte i Rudi, Belgijance koji su prije nekoliko godina s troje djece Hrvatsku odabrali za svoj novi dom, veže i zajednički posao. Čim su ih predstavili domaćoj javnosti, za njihovim proizvodima svi su poludjeli, naročito Tanjur#Talloor koji je njihov najtraženiji proizvod. Njihova kreativna manufaktura u Motovunu, gdje i žive, stvara doista čarobne tanjure, neobičnih i originalnih motiva. Posebnost tanjura je, osim sjajnog dizajna i socijalna vrijednost.

WallWare

 

VERKA

Brend Verka osnovale su mama i kći, Veronika i Ela Filipec, a stvaraju efektne multifunkcionalne prostirke koje se mogu koristiti u različtim situacijama. Ne samo kao zamjena za tepih, prostirka na kojoj se igraju djeca, nego i kao malo neobičniji ručnik za plažu ili kao veliki saveznik na putovanjima. Dakle, riječ je o proizvodu za sve generacije koji možete nabaviti u nekoliko nijansi te kombinacijama boja. Isto tako, možete ih naručiti da ih Veronika i Ela izrade sa izvezenim porukama ili imenima.

Verka

POPPY’S HAPPY PLACE

Strastveno, s puno boja i referenci na kulturu i umjetnost – to su odrednice s kojima se na tržištu pozicionirao domaći dizajnerski brand za uređenje i opremanje doma Poppy’s Happy Place. Njihovi predmeti za dom – zidne dekoracije, tanjuri, čaše, jastučići, stolci… dizajnirani su u suradnji s mladim hrvatskim umjetnicima te prepoznatljivi po originalnosti i svježini. Inspiraciju nalaze u glazbi, filmovima i pop-kulturi, a njihova je temeljna filozofija je – biti drugačiji, a istovremeno dopadljivi i ženstveni.

Poppy’s Happy Place

 

PAWSOME

Domaći brend Pawsome je nastao iz ljubavi prema životinjama, a iza njega stoje dvije mlade kreativke Anja i Marina. One su odlučile osmisliti brend koji će se uklapati u moderne domove, a ujedno služiti i kućnim ljubimcima. S obzirom da su po struci građevinarka i arhitektica, Anja i Marina priznaju da znaju biti zahtjevne kada je dizajn interijera u pitanju, što je u konačnici i njihov posao te da im je logičan nastavak bio dizajn vlastitog namještaja u koji se uplela ljubav prema kućnim ljubimcima. Upravo zbog toga je i nastao namještaj kreiran posebno za njih, a svaki proizvod je unikatan i ručno rađen.

Pawsome

MIRNA SIŠUL

Iako se profesionalno slikarstvom bavi skoro 20 godina, širi krug obožavatelja riječka umjetnica Mirna Sišul stekla je kada se prije nekoliko godina njezinu timu priključio suprug Marin te su zajednički krenuli u produkciju art printeva na platnu i papiru.

Mirna Sišul

SUVENIR SIRAČ

Neizmjerno nam je drago kada dizajn uključuje i socijalni angažman i osviještenost te pomaže potrebitima, u ovom slučaju njihovoj boljoj uključenosti u društvo, ostvarivanje kroz rad te izražavanje kreativnosti. Upravo to radi ustanova Suvenir Sirač čija je glavna misija rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom kroz, između ostaloga, i proizvodnju namještaja od drveta, kojeg dio plasiraju i u inozemstvo. Igračkama, krevetićima, stolcima i stolovima, baš kao i predmetima od tekstila doista je teško odoljeti zbog njihova funkcionalnog i prekrasnog dizajna.

Arbor Sirač

 

AFFIRMATION WALL

U brendu Affirmation Wall  osmišljavaju, oblikuju i izrađuju zidne aplikacije s porukama, riječima i grafikama koje nas ohrabruju i pričaju nam baš ono što nam treba da bi nas nosilo i poticalo kroz ova čudnovata vremena. Kada ih stavimo na zidove, one šire svoju vibraciju u prostor i podsjećaju nas na univerzalne vrijednosti nasuprot nekim prolaznim. Riječi, priče i citati koji krase zidove u stanju su ispuniti naša srca i zapaliti iskricu koja tinja u svima nama. Osim dizajna i izrade aplikacija, u ponudi su i Feng Shui savjeti o usklađivanju energija unutar prostora kako bi učinak zidnih naljepnica i poruka bio što bolji.

 

Affirmation Wall

 

WHY KNOT DECOR

Osnovna ideja bila je iskoristiti stare zanate, te heklanjem, pletenjem i makrame tehnikom stvarati dekorativne predmete za interijere koristeći isključivo prirodne materijale. Osim recikliranog 100% pamuka upletenog u špag, za svoje proizvode – sjedalice za stolice, košare, prostirke, tegle za cvijeće, navlake za jastuke… Ana i Željka koriste druge pamučne materijale i to drvenu, dekorativnu dugmad, a ovih dana pregovaraju i s jednom tvornicom lanenog platna.

Why Knot Decor

 

KUT NA KVADRAT

[ kutnakvadrat ], za kojeg se kriju Krešimir Tušak i Tonći Urošević, brend je kreativnog dvojca koji voli eksperimentirati s betonskim formama, teksturama i recikliranim materijalima. Primarno se vode funkcionalnošću predmeta i estetikom prilagođenoj namjeni predmeta, bilo da se radi o posudi za biljku, lampi ili svijećnjaku. Posebnost ovih proizvoda jest što su svi izrađeni ručno, a zbog same teksture materijala, posebice betona, svaki predmet je unikatan.

[kutnakvadrat]

PaRo

Papir Rovan, mala domaća radinost koja se bavi upcyclingom, jednom vrstom recikliranja u kojoj se izrađuju nove stvari iz starog papira i daje im se nova svrha skratio je svoj naziv te kao brend djeluje pod imenom PaRo. A Iza svega toga stoji Rikard Rovan Savelli, koji je s izradom jednostavnih motanih zdjelica od novinskog i reklamnog papira te časopisa počeo prije pet godina. S vremenom je, otkriva Savelli, njegov rad postao sve precizniji i zahtjevniji pa tako su i motivi i dezeni postali sve kompleksniji.  Osim zdjelica koje mogu biti u motanoj ili pletenoj tehnici i košara, Rikard Rovan Savelli najviše izrađuje kante za kišobrane i torbe.

PaRo – Papir Rovan / Nives Rovan

 

KOTE LIVING/DNEVNA DOZA BILJAKA

Osim što će na sajmu držati radionice iz Terarija i Osnova uzgoja biljaka, dvojac iz Dnevne doze biljaka, Tomislav Štrkalj i Leon Božić nastupit će na Bazaru sa svojim sestrinskim brendom Kote Living iza kojeg stoji Ružica Božić Cerovac. Na njemu će se predstaviti s Kote Living himmelijima koji su zaludjeli sve ljubitelje neobičnog uzgoja zelenila. Naime, u himmelijima oblikovanima u zanimljive geometrijske oblike od mesinga, stavljene su zračne biljke roda Tillandsia.

Kote Living

 

ODEATA

Valentina Šeb stoji iza Odeate, keramičkog brenda koji popularnost uživa i izvan Hrvatske. Priča je počela prije 15-ak godina, kada se Valentina počela ozbiljnije zanimati za keramiku. Kao plod te ljubavi nastala je Odeata koja proizvodi funkcionalno posuđe za svakodnevnu upotrebu koje je drugačije i prepoznatljivo na tržištu. Odeatina priča je posebna po tome što se baš sve izrađuje ručno, a ova umjetnica ističe kako je svaki komad koji izađe iz radionice unikatan. Za jedan predmet potrebno je i više od deset dana izrade te je njezin cilj unijeti osjećaj posebnosti u svakodnevni život.

Odeata

 

TABUSHI

Tabushi je linija prekrasnih i uistinu originalnih taburea i barskih stolaca, inspiriranih japanskim tradicionalnim sushijem koji je u Hrvatskoj i diljem svijeta sve više zastupljena prehrambena namirnica. Tabushi tabure pruža mogućnost da u njegovu unutrašnjost, nakon što lako (uvlakom ruke kao u rukavicu) otklonite čep, umjesto lososa i avokada ili tune i krastavca, pohranite svoje kućne papuče, vaš omiljeni časopis ili pak dječju igračku.

Tabushi

InDizajn – Festival modernog doma, kojeg su poduprli Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb, po četvrti put održao se u sportskoj dvorani Arena Zagreb od 26. do 29.rujna.

Komentari