OD AFRIČKOG PLEMENA DO ARHITEKTURE: Francis Kéré je dobitnik prestižnog Pritzkera za 2022.

Ugledna nagrada Pritzker za 2022. godinu odlazi u ruke Francis Kéréa, arhitekte iz Burkine Faso. On je prvi crnac koji je osvojio ovu najvažniju svjetsku nagradu na polju arhitekture

 


Pritzker je nešto poput arhitektonskog Oscara i stoga je ova nagrada veliko priznanje u svijetu arhitekture. Struka ju smatra i najvažnijim priznanjem koje na svjetskoj razini može ostvariti jedan arhitekt. A ona je ove godine pripala 56-godišnjem Diébédu Francisu Kéréu iz Burkine Faso.

Ovaj poznati arhitekt, pedagog, društveni aktivist, dobitnik nagrade Aga Khan za arhitekturu 2004. i dizajner Serpentine paviljona u Londonu, godinama živi i predaje na fakultetima arhitekture u Njemačkoj. No, dio godine provede u Burkini Faso, gdje ostvaruje neke od svojih projekata.

Paviljon Sarbale Ka na festivalu Coachella u SAD / Foto: Iwan Baan

Francis Kéré je, stoji u obrazloženju žirija, zaslužan za „osnaživanje i transformaciju zajednica kroz proces arhitekture“ te stvara svoje projekte uglavnom u područjima opterećenim ograničenjima i nedaćama, koristeći lokalne materijale i gradeći suvremene objekte čija vrijednost nadmašuje samu strukturu, stabilizirajući tako budućnost čitavih zajednica.

„Kroz građevine koje demonstriraju ljepotu, skromnost, smjelost i inventivnost, kao i integritet svoje arhitekture i gesta, Kéré  graciozno podržava misiju ove nagrade“, stoji između ostaloga u priopćenju Pritzkerove nagrade za arhitekturu.

Serpentine Paviljon u Londonu / Foto: Iwan Baan

 


Kéré je ujedno i prvi crnac koji je dobio Pritzkerovu nagradu. No, to nije jedina zanimljivost iz njegove biografije. Ovaj arhitekt rođen  u mjestu Gandou i odrastao u plemenskoj zajednici u kojoj je njegov otac bio poglavica, a on je prvi koji je išao u školu. Kao najstariji sin seoskog poglavice Kéré na svome licu ima vidljive ožiljke na svome licu, što je tradicija u njegovu narodu, a njome se označavju sunčeve zrake.

Nacionalni park u Maliju / Foto: Iwan Baan

“Odrastao sam u zajednici u kojoj nije bilo vrtića. Zajednicu je činila obitelj. Svi su se u selu brinuli o meni dok sam bio dijete, čitavo je selo bilo igralište. Naši su dani bili ispunjeni nastojanjima da osiguramo hranu i vodu, ali i druženjem, razgovorom, gradnjom kuća koje smo pomagali podići jedni drugima. Sjećam se sobe u kojoj je moja baka sjedila i uz malo svjetla, koliko ga je bilo noću, pripovijedala priče. Svi smo se stiskali jedno uz drugo. Njezin nas je glas iz sobe pozivao da se približimo jedni drugima i tako stvorimo sigurno mjesto. To bio moj prvi osjećaj za arhitekturu”, ispričao je jednom prilikom Kéré.

Srednja škola Lycée Schorge / Foto: Iwan Baan

Njegova prva zgrada, osnovna škola u Gandou, izgrađena je 2001. godine uz pomoć mještana koji suručno izradili svaki dio objekta, vođeni Kéréovim idejama i nacrtima.

Neka od njegovih najznačajnih dela su Xilem paviljon u Umjetničkom centru Tippet Rise u Montani u SAD-u, Leo Doctors’ Housing u Burkini Faso, srednja škola Lycée Schorge u Burkini Faso), Nacionalni park u Maliju, Opera Village u Burkini Faso.

 

Xilem paviljon u Umjetničkom centru Tippet Rise / Foto: Iwan Baan
Komentari