DIZAJN KOJI BRINE ZA SLABIJE: moderne kupole za smještaj beskućnika tijekom zimskih mjeseci

Porast broja beskućnika kao i želja da im se pomogne u vrijeme zime potaknula je humanitarce iz njemačkog grada Ulma da kreiraju mini kupole u kojima osobe bez krova nad glavom mogu provesti noć

 

 

 

Produkt dizajn uvijek treba biti u službi čovjeka pa nerijetko u sebi nosi i jaku socijalnu notu te daje inovativne odgovore, prožete humanošću i brigom za slabije na određene pojave i probleme u društvu. O tome svjedoči i najnoviji projekt mini nastambe za beskućnike.

Beskućništvo je jedan od gorućih problema u svijetu, tim više što broj osoba koje završe na ulici raste iz dana u dan. Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u svijetu je preko milijardu beskućnika, a u Europi taj broj se kreće oko 2,7 milijuna. Svjesni porasta beskućnika i u svooj sredini, pojedinci iz Ulma, grada na jugu Njemačke, udružili su se u projektu Ulmer Nest. Njihov prvi korak je stvaranje mjesta gdje bi beskućnici mogli prenoćiti tijekom zime koji nemaju stalno prenoćište u nekom od prihvatnih centara.

 

Prototip kupole / Foto: Ulmer Nest

Šest poduzetnika, dizajnerskih i tehničkih stručnjaka stvorili su koncept modernog gnijezda za spavanje koje izgleda na prvi pogled kao neka futuristička kapsula. Ona je savršen odgovor za one koji nerado odlaze u tradicionalna skloništa, a prehladno im je pod mostovima, klupama u parku ili nekim drugim sličnim mjestima. Kapsule omogućavaju beskućnicima da se naspavaju, kao i da ostanu u toplom zimi kada je vrlo opasno biti vani jer je ovo populacija slabijeg imuniteta, pothranjena i načetog zdravlja. Kapsula je zamišljena i kao sklonište od kiše.

 

Foto: Ulmer Nest

U kupolama od drveta i čelika kroz koje cijelo vrijeme cirkulira svježi zrak mogu prenoćiti dvije osobe. Kupola je opremljena solarnim panelima kao i radijskom vezom koja beskućnicima omogućava komunikaciju bez obzira imaju li signala na mobitelu ili pak podatkovnog prometa. Isto tako, beskućnici se mogu zaključati iznutra te tako biti sigurni.


Foto: Ulmer Nest

Korištenje kupole, koje inače održava Caritas grada Ulma vrlo je jednostavno: čim se kupola otvori, socijalni radnici dobiju obavijest, a ujutro ih posjećuju kako bi im pomogli u rješavanju njihova statusa i svih drugih problema koje imaju.

Za sada je projekt u testnoj fazi: u gradu je početkom siječnja postavljeno nekoliko kupola, a cilj je da ih bude još više, kako bi se zadovoljile potrebe.

Komentari