Arhitektonski Oscar otišao je u ruke poznatih francuskih arhitekata čiji je moto ‘nikad ne ruši”

Dobitnici ovogodišnje nagrade Pritzker, najvećega priznanja u svijetu arhitekture su poznati francuski dvojac Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal, osnivači studija Lacaton&Vasal

 

 

 

Arhitektonski dvojac Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal, osnivači francuskog studija Lacaton & Vassal, proglašeni su dobitnicima prestižne nagrade Pritzker za arhitekturu 2021. godine. U svijetu arhitekture i umjetnosti poznati su po svojim projektima socijalnog stanovanja koji nose odliku održivosti i u kojima se nastojalo, prije svega, staviti poboljšanje kvalitete života.

Ovom nagradom Anne Lacaton je postala prva žena arhitekt iz Francuske koja je osvojila Pritzkera.

Latapie House / Foto: Philippe Ruault

Tom Pritzker, predsednik Fondacije Hyatt u svom je obrazloženju odabira Anne Lacaton i Jean-Philippea Vassala za 49. i 50. laureata Nagrade Pritzker za arhitekturu, istaknuo kako je ovo priznanje za njihov arhitektonski rad koji je ostavio dosljedan i značajan doprinos čovječanstvu i izgrađenom okruženju.

“Ne samo da su definirali arhitektonski pristup koji obnavlja nasljeđe modernizma, već su predložili i prilagođenu definiciju same profesije arhitekture. Modernističke nade i snovi o poboljšanju života mnogih oživljavaju u njihovim radovima koji odgovaraju klimatskim i ekološkim zahtjevima našega doba, kao i društvenim aktualnostima, posebno u području urbanog stanovanja”, stoji u obrazloženju žirija.

 

Socijalni stanovi u Bordeauxu za koji su arhitekti osvojili nagradu Mies van der Rohe / Foto: Philippe Ruault

Za njihov rad također je specifično da uvijek žele koristiti mogućnost nadogradnje i transformacije, vodeći se principom ‘nikad ne ruši’.

 

Attelier de Prefabrication no.2 / Foto: Philippe Ruault

Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal studio Lacaton&Vassal osnovali su u Parizu 1987., stavljajući u središte svojih profesionalnih interesa socijalne aspekte stambene i javne arhitekture, koristeći ekonomične i ekološke materijale.

Iza njih je preko 30 projekata diljem svijeta, a među najpoznatije svakako spadaju Palais de Tokyo u Parizu gdje su proširili muzej za 20.000 četvornih metara, zatim Attelier de Prefabrication no.2 koji je ustvari bio vraćanje u život stare nefunkcionalne tvornice brodova, kompleks od 14 socijalnih kuća u Mulhouseu te Fakultet Pole u Bordeauxu.

Muzej Palais de Tokio / Foto: Philippe Ruault
Komentari