75 SVIJEĆICA NA TORTI: kultna dizajnerska stolica uskoro slavi rođendan

Postoji nekoliko dizajnerskih stolica koje uživaju status kultnih. Jedna od njih je i Womb, prekrasna stolica finskog dizajnera Eera Saarinena, koja ove godine slavi 75 godina!

 


Kada ju je proizvela i predstavila svijetu prije nekoliko desetina godina, američka tvrtka Knoll potpuno je promijenila ideju odnosno poimanje udobnog namještaja. I danas, 75 godina kasnije stolica Womb slavnog finskog produkt dizajnera i arhitekta Eera Saarinena, i dalje je pravi bestseler i ima status kultnog komada namještaja.

Foto: Knoll

To je bio ujedno i prvi zapaženiji komad koji je proizveo Knoll a kasnije je ostvario suradnju s velikanima dizajna poput Marcela Breuera, Haryja Bertoia i Ludwiga Miesa van der Rohea.

Foto: Knoll

Eero Saarinen Womb stolicu dizajnirao je daleke 1948. na zahtjev arhitektice Florence Knoll koja sa suprugom Hansom stoji iza poznate tvrtke. Prema riječima arhitektice, u to vrijeme bila je umorna od stolica u kojima možete sjediti samo u jednom položaju i koje nisu baš udobne. Htjela je stolicu koja izgleda kao košara puna jastuka, u kojoj bi se mogla sklupčati.

Foto: Yellow Bungalovw

Prema ideji dizajnera Saarinena, stolica Womb morala je zadovoljiti primarnu ljudsku potrebu za neograničenom udobnošću. Saarinen je jednom prilikom objasnio da je stolica “dizajnirana na teoriji da se veliki broj ljudi nikada nije osjećao udobno i sigurno otkako su napustili maternicu.” Uspio je u svojoj namjeri da udobnost definira oblikom stolice, a ne nužno nabacanim jastucima po njoj, kao u slučaju većine tadašnjih fotelja na tržištu.

Dizajner Eero Saarinen / Foto: Yale University Library

Školjka ove stolice nalazi se u stakloplastici, oblikovana je pjenom, presvučena tkaninom i podržana nogama od čeličnih šipki. Omotani skulpturalni oblik stolice koja asocira na maternicu i dalje je jedan od najpoznatijih Saarinenovih komada i predstavnik pokreta organskog modernizma.

Foto: Edge Decor

Tijekom godina izgled Womba nije se nimalo promijenio. Stolica se još uvijek proizvodi prema izvornom dizajnu i nastavlja biti Knollov bestseler.

Sretan rođendan draga Wombice!

 

Komentari