SALONE DEL MOBILE: evo čime se predstavljaju naši dizajneri na poznatom sajmu u Milanu

Ovaj tjedan u Milanu se održava najveći i najznačajniji sajam dizajna i opreme za dom na svijetu, Salone del mobile. Na njemu se predstavljaju i naša dva poznata brenda.


Ovogodišnje, 62. izdanje Salone del Mobile u Milanu opet pomjera granice, što nimalo ne čudi. Središnje teme su evolucija i inovacija, tako da je jasno kako poznati događaj na Rho Fiero koji s odvija od 16. do 21. travnja nije samo smotra lijepog i dobrog namještaja i proizvoda za dom te trendova, nego šire zadire u aktualna društvena i umjetnička pitanja i novosti te postaje mjesto koje nudi multidisciplinarnu kulturnu ponudu s brojnim izložbama, instalacijama, revijama….

Foto: ©Andrea Mariani

UMJETNA INTELIGENCIJA

Predsjednica Salone del Mobile.Milano, Maria Poro, izjavila je: “Uhvatiti nove trendove, evoluciju cijelog sektora, uključujući i osluškivanje događanja u zajednicama iz svih strana svijeta, identificiranje novih pristupa, metodologija i tehnologija, eksperimentiranje, biti predvodnik: to je i dalje ambicija Salonea del Mobile Milano danas. Neurologija, umjetna inteligencija, novi formati, jedinstveni kulturni projekt, koji obuhvaća dosljednost i multidisciplinarnost – sve to sačinjava ono što Salone danas predstavlja”.

Instalacija Amazing Walk Amazon / Foto: Salone del Mobile Milano

Ovaj sajam okupio je više od 2300 tvrtki iz cijelog svijeta i 1900 izlagača, uključujući 600 mladih talenata mlađih od 35 godina i 22 dizajnerske škole. Sajam je kreirao nekoliko programa – Salone Internazionale del Mobile, Međunarodnu izložbu dodataka za opremanje interijera, Workplace3.0, S.Project, EuroCucina (dio posvećen samo kuhinjama), Međunarodnu izložbu kupaonica i SaloneSatellite.

Foto: Salone del Mobile Milano

MLADI DIZAJNERI

Salone satelite je odskočna daska za mlade dizajnere ispod 35 godina, a na ovogodišnjem sajmu slavi svoju 25. obljetnicu posebnim izdanjem u  paviljonima 5 i 7 i velikom izložbom u gradu na Triennale Milano.

SaloneSatellite / Foto: Ludovica Mangini

DOMAĆI IZLAGAČI

Među izlagačima namještaja su i dva hrvatska brenda – Prostoria i Milla&Milli. Prilika je ovo bila i da predstave svoje nove proizvode.

Tako tvrtka Prostoria predstavlja klasičnu lounge fotelju Rei i skulpturalnu sofu te fotelju Buffa, nove proizvode izrađene u suradnji s dizajnerskim kolektivom Numen/ForUse.

Buffa / Foto: Prostoria
Buffa / Foto: Prostoria

Fotelje Rei naziv su dobile kao hommage poznatim dizajnerima Rayu Eamesu i Rayu Charlesu, ali i divovskoj oceanskoj manti (vrsta raže), dok je Buffa posveta jastuku.

Rei / Foto: Prostoria

Tu su i sofa i fotelja Omnia koju je za Prostoriu kreirao studio Neisako. Shvaćajući da živimo u vremenu kad je cijeli svijet naš dom, vremenu u kojem je udobnost kralj, a jastuk njegov konačni simbol, Rei i Buffa su oličenje vrhunske udobnosti.

Omnia / Foto: Prostoria

Pored toga, Numen/ForUse su ove godine u Milanu izradili atraktivnu instalaciju Net za Porscheovu inicijativu Art of Dreams. Ovu instalaciju koju su nazvali “Lines of Flight” (Obrisi leta) proizvela je Prostoria u svom pogonu u Sv. Križ Začretje i bit će izložena u Palazzo Clerici tijekom Tjedna dizajna u Milanu.

Foto: Numen / For Use
Foto: Numen / For Use

Brend Milla&Milli na sajmu u Milanu predstavlja svoj novitet – kolekcijama Edge koja je nastala u kolaboraciji s poznatim belgijskim dizajnerom Alainom Gillesom. Ova kolekcija sastoji se od blagovaonskog stola, prateće klupe i knjižnice, konzole i stolca, a sve je dostupno u nekoliko veličina, boja i završnih opcija.

Foto: Milla&Milli
Foto: Milla&Milli
Foto: Milla&Milli
Komentari