Muzej posvećen Yvesu Saint Laurentu otvara vrata u jesen 2017.

Krajem iduće godine  Marakešu će biti otvoren Musée Yves Saint Laurent Marrakech (mYSLm) u čast djelu i životu  slavnog modnog dizajnera.

Ova institucija, koja će nesumnjivo privući mnoge zaljubljenike u Laurentov modni izričaj, na jednom će mjestu okupiti impresivnu kolekciju od 5000 odjevnih komada, 15000 dizajnerskih modnih dodataka i desetke tisuća skica te sličnih stvari i radova koje se trenutno nalaze u Parizu.

Studio KO
Studio KO

Muzej je projektirao francuska arhitektonska tvrtka Studio KO, a prostirat će se na više od 4000 četvorna metra. Oko 400 kvadrata osigurano je za stalni postav muzeja, a dodatnih 150 za remenski ograničene kolekcije i izložbe. Pod istim krovom naći će mjesto i knjižara, restoran, terasa, auditorij i specijalizirana knjižnica s više od 5000 naslova.

Studio KO
Studio KO

Inspiracija za vanjsku fasadu zgrade bila je tkanina, pa je tako stvoren cigleni uzorak koji podsjeća na fine materijale koje je dizajner rado koristio. Kako bi se muzej što bolje uklopio u svoju okolinu, opeka je izrađena od marokanske zemlje, i to lokalnog proizvođača. Interijer je s druge strane, inspiriran luksuznom jaknom – svijetao, baršunast i jednostavnih linija.

Studio KO
Studio KO

Kako bi odjevni komadi ostali u izvornom obliku, posebna je pažnja posvećena stvaranju idealnih uvjeta za čuvanje tkanina, pa je tako vlaga, temperatura i količina svjetlosti pod strogom kontrolom.

Fondacija Pierrea Bergéa inicijator je projekta, a koja je od samog osnutka prikupljala i čuvala djela slavnog dizajnera. Inače,  Bergé i Laurent upoznali su se 1958. godine te zajedno osnovali danas čuvenu kuću YSL Haute Couture. Muzej u Marakešu neće biti i jedini posvećen Radu modnog genijalca – Laurentu u čast bit će otvoren i muzej u svjetskoj modnoj prijstolnici, Parizu.

Komentari