Koji su financijski benefiti zelene gradnje?

Održana predavanja sveobuhvatne edukacije o zelenoj gradnji (GBPRO) koja  su se bavila temama financija i održivosti i krajobrazne arhitekture.

Međunarodni trendovi zelene gradnje su vrlo pozitivi i u konstantnom rastu. Velika poduzeća prepoznaju koncept zelene gradnje i implementiraju ga u poslovanje te vode svoja poduzeća u smjeru održivosti od samog početka. Koji su benefiti investicija koje sadrže komponente zelene gradnje? – bilo je ključno pitanje na predavanju „Financijski aspekti zelenih zgrada, financiranje zelene gradnje, fondovi i poticaji“. Predavač Victor Branagan, irski stručnjak za poslovanje u sektoru društvenog poduzetništva i brige o okolišu, istaknuo je prednosti zelenih investicija: prodajna cijena raste za oko osam posto, stopa popunjenosti raste za oko tri posto, najamnine rastu između za 3 do 8 posto, a operativni troškovi zgrade smanjit će se za oko 8 posto.

Nigel Thorne

Također, ključno pitanje kod financiranja je i povrat na ulaganja kad je riječ o zelenim poslovnim zgradama i zelenim stambenim zgradama, no Branagan ističe kako „ne postoji uspostavljen odnos između onoga što je dodatno uloženo i koliko brzo se očekuje povrat na uloženo. To je zato što postoji previše varijabli da bi se taj odnos pokazao jasnim na znanstveni način… Da bi se tržište zelenih zgrada razvilo, potrebna je posvećenost mnogih ljudi i to se mora dogoditi u uskoj suradnji. Tržište se mora promijeniti kako bi se omogućio pristup više zainteresiranih strana”, naglašava Branagan, te naglasak stavlja na jačanje svijesti pojedinaca i društva u cjelini.

Sudionici Nigel Thorne

Nigel Thorne, počasni član i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata Europe istaknuo je niz recentnih primjera koji u prvi plan stavljaju čovjeka i njegovu potrebu za prirodom te ističe: „poanta dobivanja međunarodnih certifikata zelene gradnje ne bi trebala biti ispunjavanje normi i stvaranje imidža, već bi krajnji cilj trebao biti generalno dobro koje proizlazi iz koncepta takve zelene gradnje za krajnjeg korisnika – čovjeka“.

Jasmina Smokvina_Victor Branagan (1)

„Tradicionalno, krajobrazni arhitekti uključuju planiranje i dizajn bilo kojeg krajobraza, i upravo su oni odgovor na održivo planiranje, oblikovanje i upravljanje prostorom. No, također je važno naglasiti da je planiranje i dizajniranje interdisciplinaran sustav, i dok god sve struke (sociolozi, arhitekti, planeri, biolozi, građevinari, itd.) ne sjednu za stol i pristupe rješavanju problema, pozitivnih pomaka neće biti. Najveća važnost za krajobrazne arhitekte je holistički pristup prilikom korištenja “Cradle to Cradle” sustava poslovanja, a udovoljavanje njegovom zahtjevu trebao bi biti važan dio angažmana i ključno ga je ukomponirati u razvoj krajobraza i čovjekova okoliša“, naglašava Thorne.

Foto: PR

Komentari