Dodijeljene prestižne arhitektonske nagrade Wienenberger Brick Award 2016

Ove godine hrvatskim predstavnicima nisu pripale nagrade, ali su ostavili zapažen trag među konkurentima iz cijelog svijeta.

Zagreb, 20. svibnja 2016. – Beč je ugostio svečanu dodjelu Weineberger Brick Award 2016. Ove se godine natjecalo 600 projekata iz 55 zemalja, među kojima su bila i tri hrvatska predstavnika. Brick Award važna je arhitektonska nagrada koja prepoznaje inovativne objekte od opeke međunarodne kvalitete. Cilj je pokazati kako se raznoliki i raznovrsni proizvodi mogu koristi za zidove, fasade, krovove i popločavanje te općenito gradnju atraktivnih kuća, zgrada i ostalih objekata.

Novčani fond od 31 000 eura sinoć je bio podijeljen među pobjednicima u pet kategorija. Pobjednik u kategoriji Urban Infill, u kojoj je cilj bio popuniti urbani neiskorišteni prostor sa stambenim objektom, odnio je arhitektonski ured Harquitectes iz Španjolske.

House 1014, Spain
House 1014, Spain

U kategoriji posebnih rješenja, nagradu su odnijeli Austrijanci, točnije Baumschlager Eberle Lustenau.

Building 2226 Lustenau, Austria
Building 2226 Lustenau, Austria

U kategoriji stambenih objekata slavio je arhitektonski ured Tropical Space iz Vijetnama.

Termitary House, Vietnam
Termitary House, Vietnam

Nagrada za najbolji objekt za javnu uporabu pripala je belgijskom arhitektonskom uredu Dehullu Architecten.

Auditorium AZ Kortrijk by Dehullu Architecten - Dennis De Smet © 2014
Auditorium AZ Kortrijk by Dehullu Architecten – Dennis De Smet © 2014

Pobjednik kategorije ponovno iskorištenih, odnosno recikliranih objekata je ured SuperLimão Studio iz Brazila.

Marilia Project, Brazil
Marilia Project, Brazil

Također, valja napomenuti da je dodijeljena i posebna nagrada, koja je pripala Duplex Architekten AG iz Švicarske, za projekt Cluster House, u kojem je objedinjeno više domova pod jednim krovom.

Cluster House Hunzikerareal, Switzerland
Cluster House Hunzikerareal, Switzerland

Dodjela nagrade protekla je svečano, popraćena dobrim programom i još boljom atmosferom. Iako tri hrvatska predstavnika: biro Dva arhitekta iz Zagreba, biro MVA Mikelić Vreš iz Krapinskih Toplica i biro Radionica arhitekture iz Vukovara, nisu uspjeli osvojiti nagrade, sama pozivnica na ovaj događaj bila je velika stvar i priznanje za njihov dosadašnji rad.

 

„Moramo naglasiti kako se ponosimo ovogodišnjim odličnim hrvatskim predstavnicima. Žiri je odlučio nagraditi druge, ali samo pozicioniranje na ovako prestižnom natjecanju svakako može biti poticaj arhitektima da i dalje prijavljuju svoje projekte i predstavljaju Hrvatsku u najboljem mogućem svijetlu. I ove godine su ostavili trag u svjetskoj konkurenciji.“, izjavio je Tomislav Franko, product manager Wall CBME East Wienerbergera.

Komentari