BILI SMO U MILANU: evo trendova viđenih na najpoznatijem sajmu interijera

Najpoznatiji sajma namještaja i opreme za dom, Salone del Mobile pohodili su, kao i prijašnih godina, arhitekti studija Mirjane Mikulec. Ovaj puta su im se pridružili i polaznici naše škole za dizajn interijera.

 


Jubilarno, 60. izdanje Salone del Mobilea je iza nas i prva impresija je, kako su nam otkrili arhitekti studija Mirjane Mikulec: bilo je kao u stara dobra vremena! Nakon pandemijskog zatišja, poznati sajam namještaja i opreme za dom odvio se u punom sjaju. Ulice Milana kao i izložbene hale bile su ispunjene tisućama izlagača – proizvođača namještaja i opreme za dom, umjetnika, obrtnika kao i arhitektima i dizajnerima, među kojima su, već po tradiciji, bili i naši arhitekti.

Foto: InDizajn

S posjećenošću od preko 262.000 posjetitelja u šest dana, uz više od 3.500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, ovogodišnji sajam u Milanu premašio je sva očekivanja u pogledu odaziva, potvrđujući da izložba i dalje ima značajan utjecaj na industriju namještaja, arhitekturu i dizajn.

Foto: InDizajn

Ovo je bio i za naš tim poseban sajam jer su se arhitektima ove godine pridružili i polaznici naše škole za dizajn interijera, koji se obrazuju za stiliste i dizajnere interijera. Želite li i vi naučiti više o dizajnu interijera ili steći novo zanimanje, javite nam se na skoladizajna@mmi i započnite ostvarivati svoje snove već ove jeseni. Očekuju vas dodatni popusti do kraja lipnja!

Foto: InDizajn

I arhitekti i polaznici škole prepuni su pozitivnih dojmova, a mi smo ih zamolili da nam izdvoje nekoliko najsnažnijih trendova koje su vidjeli na Sajmu.


FUNKY BOJE DOLAZE NA VELIKA VRATA

Vladavinom Pantoneove boje lososa, Living coral, u interijere su ušle energične boje koje bi mnogi okarakterizirali kao kričave. A ove godine u Milanu su bile zastupljene više nego prijašnjih sezona. Naročito se to odnosi na nijanse ružičaste i ljubičaste koje su se našle ne samo na detaljima nego na znatno većim površinama – osnovnim komadima namještaja poput sofa, komoda, fotelja…

 

Foto: InDizajn

Ovim veselim bojama, prema novim trendovima, pridružuju se jarke nijanse, kao i komplementarne, stvarajući tako jake kontraste. Iako se za sada čini da je ovo samo za odvažne, za sezonu ili dvije će se pokazati popularnost u punom zamahu ovih kolorističkih kombinacija.

Foto: Zanotta

SMEĐA JE NOVA CRNA

Inspiracija prirodom kao i povratak boho i industrijskog stila u interijere posljednjih godina učinili su svoje: smeđa je postala nova crna. Tekstil, koža, baršun, drvo, keramika, mramor… smeđe nijanse širokog raspona nalaze se na svim površinama.

Foto: InDizajn

Doista, jedan od najočitijih trendova na Saloneu ove godine je korištenje bogatih, dubokih nijansi i zemljanih boja. Dizajneri su se odlučili za skladne, ali raznolike palete boja, posuđujući nijanse u prirodi i eksperimentirajući s njihovim spektrom. Crna, bijela i sive nijanse zamijenjene su smeđom, kremastom i raznim nijansama bež, a upotpunjene su prigušenim nijansama zelene i plave.

Foto: InDizajn

MRAMOR U NOVOM SVJETLU

Kamen, terrazzo i mramor i dalje vladaju interijerima kada su materijali u pitanju, a ove godine zamjetan je novi trend u kojem dominiraju smeđe nijanse. One su na Salonu bile u velikoj prednosti pred sivim i bijelim tonovima i žilicama.

Foto: Salone Del Mobile / Andrea Mariani

Također, zamjetna je obrada mramora i kamena – dominiraju plohe sa zaobljenim rubovima.

Foto: InDizajn

Poigravanje uzorcima mramora tu nije stalo: mnogi proivođači namještaja ponudili su luksuzne stolice koje su dijelom obložene ovim profinjenim materijalom.

Foto: InDizajn

JOŠ VIŠE LUKSUZA

I kada mislimo da je luksuz došao do svoga vrhunca, Talijani se ne daju i pokažu nam još veći nivo. Upravo njihovi proizvođači prednjače u komadima koji odišu luksuzom kakav obično viđamo u vrhunskim hotelima i domovima slavnih.

Foto: InDizajn

Vjerojatno će vas, kao što je i nas, oduševiti maštovito obrađeni vanjski dijelovi naslona stolica te raskošna, gotovo sklupturalna rasvjeta.

Foto: InDizajn

Tapete su definitivno ušle u kupaonice – mnogi izlagači kupaonske opreme upravo su njima na svojim štandovima obložili ‘zidove’ kupaonica. I to vrlo odvažene i smjele motive, koji nude veći luksuz.

Foto: InDizajn

 


NAMJEŠTAJ S OBLINAMA

Komadi namještaja i opreme inspirirani su, umjesto strukturiranih geometrijskih oblika, koji su bili relativno popularni u prošlom desetljeću, prirodom. Većina komada koje smo mogli vidjeti na ovogodišnjem Sajmu dobila je zakrivljene i organske oblike, stvarajući osjećaj udobnosti, pristupačnosti i razigranosti.

Foto: Salone del mobile

Dakle, nastupila je era namještaja s oblinama, što se naročito odnosi na sjedeći namještaj  – sofe i fotelje, a prate ih stolovi također zaobljenih, mekih i podatnih rubova.

Foto: InDizajn
Komentari