Sretan rođendan, Tom Dixon!

Slavni britanski dizajner rođen je 21. svibnja 1959. u Tunisu, a poznat je po osebujnim, najčešće bakrenim rasvjetnim tijelima. Sredinom sedamdesetih Dixon se počeo baviti lončarstvom, pa iako to nije bilo osobito produktivno razdoblje njegova života, stekao je osjećaj za formu, materijal i oblik. Svoju je kreativnost je izražavao kroz glazbu, a otkrio je i ljubav prema motociklima koje je rado popravljao. Zanimljivo, upravo je to bio prvi korak prema dizajnu i konstrukciji namještaja.

Popravljajući i sklapajući ih, Dixon je od starih dijelova radio instalacije i namještaj. Ti rani pokušaji, kreativnost i talent doveli su do nastanka kultne S-shape stolice krajem osamdesetih godina. Danas je ona dio stalnog postava njujorškog Muzeja moderne umjetnosti.

S chair, Tom Dixon
S chair, Tom Dixon

Početkom milenija ovom samoukom dizajneru stiglo je veliko priznanje. Britanska ga je kraljica nagradila za poseban doprinos u području dizajna, a uslijedilo je otvaranje vlastite tvrtke. Danas je Tom Dixon na čelu istoimene tvrtke specijalizirane za rasvjetu, namještaj i detalje u domu.

Foto: Kadir Asnaz
Foto: Kadir Asnaz
Tom Dixon
Tom Dixon
spun-image
Tom Dixon
lens-image
Tom Dixon
TOM DIXON
Tom Dixon
stoires_SaloneDelMobile2014_18March2014_1
Tom Dixon
Komentari