Hrvatska IKEA nudi osam modela tepiha s potpisom. Kolekcija je ograničena!

Uskoro slijedi prava poslastica za ljubitelje dizajna – Ikea Art Event 2109 stiže u Hrvatsku sa ograničenom kolekcijom tepiha od prirodne vune i tepiha. Posebnost ovih tepiha je u njihovu dizajnu koji potpisuju poznati svjetski umjetnici, grafičari te modni i produkt dizajneri

 

 

Vjerna svome stavu kako umjetnosti ima važnu ulogu u svijetu, pa tako i dizajnu interijera, te kako se ne bi trebala nalaziti samo u galerijama i muzejima, nego i u domovima, poznati proizvođač namještaja osmislio je Ikea Art Event 2019. Projekt uskoro dolazi i u Hrvatsku. No, o čemu je točno riječ?

 

Osam umjetnika s različitim umjetničkim pozadinama-  od grafičkog, modnog i produkt dizajna, preko fotografije pa sve do likovne i konceptualne umjetnosti dizajniralo je osam tepiha. Naravno, svatko svoj tepih, pa je tako i svaki od njih jedinstven i upečatljiv. Krajnji rezultat? Strogo ograničena kolekcija umjetničkih djela koji nisu namijenjeni zidovima nego podovima, izrađena od prirodnih materijala, a bit će dostupna isključivo putem internetske trgovine na IKEA.hr, počevši od 30. svibnja.

 

Umjetnost nisu samo ulja na platnu, dvometarski mramorni kipovi, čudesne instalacije. Pod palicom tvrtke IKEA, umjetnost je ovog puta istkana; ona je kombinacija tapiserije, rukotvorine, avangardne mode, ulične kulture i umjetnosti, grafita, suvremenog dizajna… Umjetnost na tepisima smišljena je u glavama umjetnika, realizirana od vune i prirodnih materijala u Indiji i Egiptu i – rasprostrta pred vama i ispod vas. Na njoj možete plesati, samo hodati ili se čak valjati, ona je pod prstima vaših nogu ili ruku. Ne može bliže“, osvrnula se na novu IKEA kolekciju Sanja Muzaferija, novinarka i autorica bestseller knjige „Sretni stanovi: Stil, stav i 20 priča o ljudima i prostoru“ te vrsna poznavateljica kiča i campa.

 

Tepisi koji su dio IKEA ART EVENT-a ove godine nude osam različitih odgovora i načina kako ih možemo prilagoditi svome prostoru:

 

 

 

Supakitch, francuski umjetnik čiji eklektični pristup kombinira različite tehnike, kao što su akrilne boje, kolaž, sitotisak, sprej, tetovaže. Za svoj je tepih inspiraciju pronašao u zmijama.

 

Chiaozza, američki je umjetnički dvojac, koji čini Adam Frezza i Terri Chiao, i koji koristi različite medije, uključujući obojane skulpture, instalacije, kolaž i fotografiju. Njihov je tepih „inspiriran proljetnim scenama iz pustinja s američkog jugozapada“.

 

Craig Green je dizajner s londonskom adresom koji je diplomirao modu na sveučilištu Central Saint Martins i jedan je od najinovativnijih dizajnera muške odjeće u Velikoj Britaniji. “Ovim sam tepihom htio istražiti ideju raja i bijega od stvarnosti. Htio sam napraviti portal ili vrata koja nas mogu prebaciti na neko bolje mjesto.“

 

 

 

Noah Lyon, multidisciplinaran je umjetnik koji je do sada već izlagao u međunarodnim galerijama i muzejima. Njegovi su radovi tako dio postava njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA), galerije The Tate Britain, muzeja The Menil Collection, The Brooklyn Museum te The Whitney Museum of American Art. “Njegov tepih prikazuje neraskidivu povezanost naših života na planetu Zemlji koja lebdi svemirom i nadahnut je simbolima i običajima indijanskog naroda Navajo.

 

Misaki Kawai, japanska umjetnica, poznata je diljem svijeta zbog svojih instalacija napravljenih tehnikom papier-mâchéa, drva, tkanina i drugih niskotehnoloških, zanatskih materijala kao što su filc i pređa. Ona vjeruje da je umjetnost zabava, a njezin tepih dokaz je toga: “Uživala sam u izradi ovog tepiha, riječ je o vrlo čupavom predmetu.

Filip Pagowski, grafički dizajner koji je dizajnirao Play logo za brend´Comme des Garçons’, napravio je minimalistički tepih za kolekciju IKEA ART EVENT 2019: “Ideja u pozadini ovog dizajna je tkanje, a slika odražava mehaniku korištenja pređe za izradu tepiha.“

 

Seulgi Lee je korejsko–francuska umjetnica, čiji tepih održava francuski izraz „sretan kao riba u vodi“. Svi tepisi imaju mogućnost definiranja prostora, a svojim tepihom Seulgi želi donijeti svjetlo vode i boja koja zrače.

 

Virgil Abloh je direktor muškog asortimana brenda Louis Vuitton i osnivač modnog brenda Off-White. Njegov je tepih pomalo ironičan prema roditeljima koji štite namještaj pod svaku cijenu pa tako kaže: „Držite se podalje.“

 

Foto: IKEA

Komentari