Izložba bentwood namještaja u HDD-u: opus propale varaždinske tvornice Mundus

U utorak, 6. listopada u 20 sati u HDD galeriji otvorena je izložba “Namještaj od savijenog drva kao paradigma dizajna: varaždinska tvornica Mundus”. Izložba prikazuje povijest varaždinske tvornice namještaja Mundus od njezine preteče osnovane krajem 19. stoljeća pa sve do završne etape u novoj državi i nedavnog prestanka njezina djelovanja. Autorica izložbe je Vanja Brdar Mustapić.

Varaždinska tvornica prvenstveno je bila orijentirana na proizvodnju namještaja od savijenog drva (bentwood) bez obzira na poslijeratno širenje asortimana. Stoga se dijelom naznačuje i europski kontekst, budući da se upravo u proizvodnji namještaja od savijenog drva, a vezano uz ime Michaela Thoneta, još u 19. stoljeću ona razvija kao prva stepenica dizajna definiranog kao serijska industrijska proizvodnja predmeta svakodnevne uporabe.

Osim  dokumentiranja i historiziranja rada varaždinske tvornice, ovo je prilika da se u širem smislu ukaže na značaj naše industrijske baštine i industrije namještaja koja često nije ni osviještena ni prepoznata. Izložba je otvorena do 20. listopada., a više informacija pronađite ovdje.

foto: Vedran Benović
foto: Vedran Benović

Izvor: dizajn.hr

Komentari