SVEGA TRI SATA OD ZAGREBA: jedna od najljepših knjižnica na svijetu prava je poslastica i za ljubitelje dizajna i arhitekture

Knjižnica je definirana kao mjesto na kojem se skuplja, sređuje, pohranjuje i daje na korištenje zbirka knjiga. No, za svakog istinskog knjigoljupca, ona je puno više od toga. Ona je mjesto na kojem možete naučiti, rasti, povezati se s drugima i zabavljati se istražujući potpuno nove svjetove

 

 

 

Pojedine knjižnice nas nerijetko inspiriraju i svojim unutarnjim uređenjem, poput junakinje ovoga teksta, Admont Abbey ( hrv. Opatija Admont) knjižnice. Ova prekrasna knjižnica nalazi se na listama najljepših i najstarijih knjižnica na svijetu. Pored toga, ona je i najveća samostanska knjižnica na svijetu, a smještena je u benediktinskom  samostanu u šarmantnom gradiću Admontu u Austriji. Ova veličanstvena knjižnica poznata je i po svojoj baroknoj arhitekturi, umjetnosti i izvornim rukopisima.

Prekrasne freske na zidovima, visoke ukrašene police u kojima knjige stoje uredno posložene, stolovi za čitanje koji nas vraćaju u neka prošla vremena, retro detalji po svim prostorijama… učinile su ovu knjižnicu sasvim posebnom, čak i onima koji nisu vični posuđivanju knjiga na ovaj način.

Foto: Betty On The Go

 

Sagrađena 1776. godine, djelo je baroknog arhitekta Josepha Huebera. Knjižnica je podijeljena u tri dijela i duga je ukupno 70 metara, široka 14 metara, a visoka 11 metara. U njoj je sjedinjeno nekoliko umjetničkih žanrova – od arhitekture, skulptura i freski do njezinog sadržaja.

 

Foto: Betty On The Go

 

Sedam fascinantnih stropnih kupola unutar knjižnice krase freske Bartholomea Altomontea koje predstavljaju različite faze ljudskog znanja. Od ukupno 200 tisuća knjiga koje se čuvaju u samostanu, u knjižnici je izloženo 70 tisuća, od čega 1400 rukopisa velike vrijednosti (najstariji potječu iz 8. stoljeća) te 530 inkunabula.

Foto: Zdeněk Macháček / Unsplash

Ako ste u blizini Graza, ova prava poslastica za ljubitelje umjetnosti, arhitekture, povijesti i knjiga, udaljena je samo sat vremena vožnje. Unutar samostana postoje i tri zanimljiva muzeja posvećena baštini i povijesti benediktinskog samostana, a ulaz u muzeje i samu knjižnicu iznosi 12 eura.

Foto: Betty On The Go
Komentari