Zvjezda svjetske arhitekture Stefano Boeri održao predavanje na sajmu InDizajn

Hrvatska stručna javnost već prvog dana InDizajn sajma bila je u prilici slušati predavanje slavnog arhitekta Stefana Boerija koji popisuje projekt Vertikalne šume u Milanu, koncepta koji se sastoji od dva nebodera unutar kojih su luksuzni stanovi s terasama na kojima je zasađeno živo drveće

 

 

Zvijezda svjetske arhitekture, talijanski arhitekt Stefano Boeri, otvorio je danas program stručnih predavanja u sklopu sajma InDizajn u Areni Zagreb. Predavanje na temu ‘Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma’ privuklo je više od 150 domaćih arhitekata i stručnjaka koji su pažljivo slušali što Boeri ima reći o održivom urbanizmu.

Zelenilo u gradovima nije važno zbog estetike, ono je nužno da bismo preživjeli. Mi moramo jačati vezu s prirodom i možemo puno učiniti. Saditi drveće u gradovima, u dvorištima škola, parkovima, što više drveća je ključna strategija“, rekao je, među ostalim, Boeri.

 

FOTO: DARKO MIHALIĆ

Sveučilišni profesor, autor stručnih knjiga i vlasnik arhitektonskog studija tijekom svoje bogate karijere je projektirao stadione, šoping centre, te neke od najljepših i najluksuznijih vila na svijetu no najveću je popularnost stekao projektom ‘Bosco verticale’ ili ‘Vertikalna šuma’ kojim u gradove i urbane sredine vraća zelenilo. Izvorni koncept, koji je Boeri kasnije u različitim varijantama primjenjivao i u drugim svojim projektima diljem svijeta, sastoji se od dva nebodera unutar kojih su smješteni luksuzni stanovi s pripadajućim terasama na kojima je zasađeno živo drveće. Radi se o otprilike 10 tisuća četvornih metara vegetacije.

 

FOTO: DARKO MIHALIĆ

Svoje je djelovanje Boeri usmjerio na zaštitu i povećanje zelenih površina u gradu, stvaranje novih parkova i vrtova, pretvaranje gradskih krovova u travnjake i povrtnjake, zidova i urbanih barijera u zelene fasade, a urbanih praznina i dvorišta u zelene oaze. Danas, osim u Milanu, ima urede u Tirani i u Šangaju, a njegovo je predavanje na InDizajnu uvršteno u program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Dobro, kaže, poznaje hrvatsku arhitektonsku scenu. „Prije 15 godina sam bio u žiriju hrvatske nacionalne arhitektonske nagrade i to je bila prilika da upoznam rad sofisticiranih arhitekata poput 3LHD, 3LHF, Zidarića i Ćurkovića, Saše Randića, Nijrić&Nijrića. Također dugi niz godina surađujem s hrvatskim arhitektom Davorom Popovićem i zadovoljstvo mi je biti ovdje, rekao je talijanski arhitekt.

Doduše, Boeri nije jedino zvučno ime na ovogodišnjem sajmu. Stižu i AKSL arhitekti iz Slovenije, beogradski studio OBE te domaći 2A i Studio Abstracto koji će zainteresiranim kolegama predstaviti svoje recentne radove.

 

Više informacija o programu i izlagačima moguće je pronaći na službenim stranicama InDizajn sajma.

 

 

Komentari