IZGLEDA GENIJALNO: zavirite u obnovljenu kultnu kavanu Lisinski u Zagrebu

Jedno od najomiljenijih i kultnih zagrebačkih okupljališta, kavana Lisinski u sklopu istoimene koncertne dvorane, nakon preuređenja i adaptacije, ponovno je otvorila svoja vrata

 

 

Smještena u istoimenoj koncertnoj dvorani, kavana Lisinski zadnjih je nekoliko mjeseci zbog radova bila zatvorena, a od proteklog tjedna ponovno se našla na karti “it” mjesta u Zagrebu.

Za novi izgled i ponudu kavane zaslužan je Hemingway Bar. Tako je i kavana Lisinski preuređena prema svjetskim standardima, s iznimnom pažnjom posvećenom najmanjim detaljima i ciljem zadovoljenja gostiju. S obzirom kako spada u zaštićene gradske prostore, arhitektica i projektantica Vlatka Čizmić otkrila nam je kako je zadržan je izvorni izgled kavane, no promišljenim preinakama stvoren je potpuno nov i elegantan dojam. Kod projektiranja nove kavane namjera joj je bila vratiti prostor u stanje što vjernije originalnom. Demontirali su sve naknadno dodano, ogolili prostor i uz nadzor i savjete iz Zavoda za zaštitu spomenika sačuvali i naglasili ljepotu prostora.

 

Foto: Bojan Zibar

 

Uklanjanjem zakrivljenog, drvenog podesta i ograde, podna obloga je postala jedinstvena, a temeljitim tretmanom kamena zasjala je u svojoj punoj ljepoti. Nastojali su što je moguće više istaknuti vrijednost postojećih materijala koji se nadovezuju na ostatak dvorane, prije svega kamen. Stoga su dizajnirali zidnu policu od transparentnog stakla, koja ne zaklanja pogled na zidnu kamenu oblogu.

Dizajn i odabir namještaja osmišljen je tako da izgledom, materijalima i bojama djeluje kao da datira iz doba nastanka same dvorane. Namjera je bila i organizirati prostor tako da funkcionira podjednako uspješno za različite dnevne i večernje namjene.

Foto: Bojan Zibar

Cjelokupan interijer veoma je svijetao i prozračan, što je rezultat izbacivanja pomalo zastarjelih drvenih pregrada koje su bile prisutne u samom prostoru. S obzirom na stilski neutralan interijer, glavne zvijezde preuređenog prostora su chic stolice od trendovskog pliša, koje su se odlično uklopile u novi izgled kavane.

Kombinacija smirujuće zagasito plave i svijetlosive boje te žarke žute i eklektične bakrene stvorila je jednu posebnu atmosferu, dok su biljke dodatno osvježile i naglasile prostor, dajući mu feel good energiju. Dio za pušenje nalazi se u zasebnoj prostoriji, čiji je zid potpuno prekriven tapetama sa zanimljivim uzorkom, dok su rasvjetna tijela, divne visilice, osim u funkcionalnoj, ovdje i u estetskoj funkciji. Pri dizajniranju novog interijera vlasnicima je bilo ključno stvaranje ugodne atmosfere i vizualno atraktivnog i privlačnog prostora, a u tome su nesumnjivo uspjeli.

 

 

Komentari