Još jedna sjajna vijest iz Hrvatske: mladi europski arhitekti mijenjaju lice Rijeke

Dobrim vijestima nikad kraja: nakon iznimnih sportskih uspjeha atletičarke Sare Kolak, veslača braće Sinković i naših vatrenih nogometaša, priča o uspjehu širi se i na arhitekturu. Mjesto radnje ovaj puta je Rijeka, a o čemu je točno riječ, saznajte u nastavku

 

Živopisnu domaću sportsku scenu, koja u posljednje vrijeme bilježi samo uspjehe, iduća će dva tjedna sjajno dopuniti mladi studenti arhitekture iz cijele Europe. Njih 600-injak će se okupiti u Rijeci te će uz pomoć starijih kolega i drugih profesionalaca pokušati mijenjati lice ovoga grada na obali. Zvuči obećavajuće, zar ne? Naročito ako im potporu daje naš slavni arhitekt, poznat i izvan granica Hrvatske.

 

Bit će to najveći skup europskih studenata arhitekture EASA (European Architecture Student’s Assembly) i trajat će od 21. srpnja pa do 4. kolovoza.  Organizator njegove hrvatske podružnice, koja ove godine nosi naziv RE:EASA, a na kojem će studenti sudjelovati u 40 praktičnih i teorijskih radionica u zgradama Ivexa i Exportdrva na području riječke Delte je nagrađivani riječki arhitekt Idis Turato.

 

Foto: Privatni arhiv

 

U sklopu zadanih tema studenti će propitivati ideje vezane uz prostorni i društveni kontekst Rijeke te otkrivati nova načela iskoristivosti vrijednih gradskih prostora. Studenti će tijekom trajanja susreta živjeti zajedno što bi trebalo uroditi novom sinergijom koja bi donijela promjenu nekim lokacijama u Rijeci, ponajviše zajednicu koja živi na tim područjima.

Također, na praktičnim građevinskim radionicama gradit će se reprezentativni projekti poput paviljona i instalacija koji će biti predstavljeni izložbom posljednji dan susreta, ali i tijekom vremena na poznatim portalima koji se bave arhitekturom. Ovi radovi imaju pravo natjecati se za prestižne nagrade, pa se nadamo da će neki od projekata polučiti u tom smislu uspjeh.

Pored toga, ovi radovi će biti dijelom manifestacije Europske prijestolnice kulture 202o. kojoj je domaćin upravo Rijeka.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Susret se otvara svečano sutra, 21. srpnja u 11 sati u prostorima Exportdrva, a za vrijeme njegova trajanja bit će i Dan otvorenih vrata (27. srponja) na koji su pozvani svi građani. Sve završava izložbom 4. kolovoza.

Komentari