Upoznajte našu dizajnericu čije radove obožavaju ljubitelji uređenja interijera

Razgovarali smo s našom poznatom produkt dizajnericom Anom Tevšić Nauković, koja je za svoj rad dobila niz prestižnih međunarodnih priznanja te ostvarila zanimljivu suradnju s američkom tv postajom Cartoon Network

 

Ana Tevšić Nauković (31) iz rodne je Pule u Zagreb je došla na studij dizajna, a glavni grad joj je u međuvremenu postao dom. U njemu ima i mali dućan u kojem ljubiteljima dizajna nudi svoje, ali i proizvode dizajnera koje voli i cijeni. Svijet  struke ju je upoznao puno prije nego je nastao njezin brand ‘Love, Ana” – već nakon studija dizajna pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, kada je otputovala na Tjedan dizajna u London-Clerkenwell, predstaviti se sa svojim stolićem Crooked. Iako nije imala previše očekivanja, zadivila je kolege jednostavnim stolićem izrađenim od jednog komada. Upravo to, kao i mnogi upiti o stoliću potaknuli su je da krene u proizvodnju.

Uslijedila je, sada već kultna crvena vješalica Chew On This u obliku usana, a nakon nje i niz proizvoda za koje je dobila nekoliko prestižnih nagrada. Posljednja je German Design Awards u zimu ove godine, za lampu Traveller. Talentirana produkt dizajnerica  ostvarila je i suradnju s američkom tv postajom Cartoon Network, izrađujući proizvode inspirirana njihovim poznatim animiranim filmovima. U međuvremenu je otvorila dućan u Dežmanovom prolazu te se udala i postala majka Izabele i Patrika.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Tvoj studio u centru Zagreba konstantno oduševljava stalne klijente, ali i prolaznike Dežmanovom ulicom zahvaljujući originalnom izlogu. Kad si krenula u uređenje prostora, što su ti bili osnovni kriteriji?

Puno hvala, to mi zaista puno znači! Kod uređenja prostora sam se vodila po principu: što jednostavnije, to bolje. Prvenstveno iz potrebe; nisam bila u mogućnosti uložiti u kompletno preuređenje već sam prigrlila “stari” prostor maksimalno koliko sam mogla. Napravili smo minimalne zahvate što se tiče građevinskih radova, a samo uređenje je zapravo i prejednostavno – sve se vrti oko metalnih, pomičnih konstrukcija.

Uspjela si stvoriti ugodan i pregledan prostor koji naglašava proizvode, no kako?

Upravo uz pomoć tih konstrukcija. Htjela sam sustav koji je lako izmjenjiv, a to smo dobili policama i konstrukcijama koje se vrlo lako skidaju. Pomoću njih radimo izmjene u samom rasporedu unutar dućana; naime svaka dva tjedna mijenja se ilustracija na izlogu i ona je popraćena promjenama u interijeru.

Gdje pronalaziš inspiraciju za njegovo uređenje?

Raspored polica i izložbenih stolova se mijenja, što mijenja pozicije proizvoda i sve skupa ima vrlo kreativan učinak na naš rad zato što nas stalno tjera na promišljanje kako se koji proizvod najbolje predstavlja. Kroz ove četiri godine, koliko to radimo, mogu reći da smo stvarno naučili što funkcionira i zašto. Plus, meni osobno se najviše sviđa to što naš studio nema klasično predstavljanje proizvoda – nisu poslagani i evo to je to što radimo; više zapravo ide u smjeru toga kako bi to sve izgledalo u nečijem interijeru. Mislim da je tu naša prednost u prvom dojmu.

 

Foto: Privatni arhiv

 

 

“DOBAR DIZAJN JE FUNKCIONALAN I NENAMETLJIV”

Za one koji nisu upoznati s produkt dizajnom, možeš li nam reći zašto je on bitan i koliko su unikatni predmeti uistinu oni koji u prostor unose posebnost?

Produkt dizajn obuhvaća projektiranje proizvoda koji nas okružuju, dakle svega uporabnog. Dobar dizajn će se voditi funkcijom i to obavljati na potpuno nenametljiv način, kao da je taj proizvod oduvijek postojao. Unikatni proizvodi, kakve mi radimo (za razliku od onih serijski proizvedenih), su proizvodi koji nose tu čar ručnog rada i malih proizvodnih serija. To su proizvodi na kojima se vidi nečiji rad, što je meni posebno drago za vidjeti – pogotovo kada nisu svi isti. U društvu koje je naviklo na perfekcionizam to zna biti škakljivo, ali naša publika je upravo ona koja to cijeni i prepoznaje.

Koji je omiljeni komad koji imaš kod sebe u domu?

Moj omiljeni proizvod doma, upravo tako nepravilne forme i izrade o kojoj sam govorila u prethodnom pitanju, su keramičke zdjelice koje smo našli na nekom buvljaku.

Tvoj je stil minimalistički, no veoma topao. Koji materijali su ti najveći izazov do sada?

Drvo mi je oduvijek najdraži materijal – zbog topline, boje i godova koji su na svakom komadu drugačiji. Zato mu se nekako uvijek vraćam i sveprisutan je u većini mojih radova. Najveći izazov do sada mi je svakako keramika: nakon višemjesečnog tečaja i učenja, veselim se izradi keramičkih proizvoda gotovo jednako koliko ih se i bojim. Zaljubila sam se u keramiku zbog procesa izrade, divno je biti toliko uvučen u taj zen nekog materijala. S druge strane, samo sitnica je potrebna da sve krene krivo – što je pravi izazov strpljenju i ponavljanju.

 

Foto: Privatni arhiv

 

“VOLIM PROMATRATI LJUDE OKO SEBE, ONI SU MI NAJVEĆA INSPIRACIJA”

Pri razradi produkta polaziš li od osobnih potreba i toga što bi i sama željela ili postoji neki drugi princip kojim se vodiš?

Najčešće krenem od osobnih potreba, koliko god se tome odupirem. Ali izgleda da o tome najviše razmišljam i najlakše se uključim. Zapravo volim promatrati ljude oko sebe, što imaju i kako koriste proizvode koji ih okružuju i to mi daje inspiraciju. Nekad me sitnica pokrene, potpuno neočekivano.

Što je sljedeće čemu se možemo veseliti s tvojim potpisom? Možeš nam dati neki hint?

Trenutno radimo na razradi keramičkih uporabnih proizvoda i razvoju proizvoda od stakla. Oba materijala su mi nova u primjeni, što me posebno inspirira i volim ovaj dio učenja o nečem novom!

Koji su ti najdraži trendovi i/ili stilovi u produkt dizajnu i dizajnu interijera?

Niti jedan ne bih izdvojila kao najdraži, ali recimo da su mi radovi dizajnera i arhitekata 50-ih godina definitivno najbliži srcu. Od automobila, preko stolaca i rasvjetnih tijela, do unutarnjeg uređenja – radovi nastali u to doba su mi apsolutno najzanimljiviji i bezvremenski.

 

 

Foto: Privatni arhiv

 

“U DOMU PREDNOST DAJEM SVJETLU, TOPLINI I NEUTRALNIM BOJAMA”

Čime si se vodila kad si uređivala vlastiti životni prostor i koliko često ga mijenjaš?

Nekad mislim da ga i dalje uređujem! Mislim da se prostor mijenja zajedno s nama; danas s dva psa i dvoje male djece imamo potpuno drugačije prioritete i želje u odnosu na ono što smo imali prije 5 godina. Da ne govorim da sam postala maher u uštedi prostora i višenamjenskim proizvodima, to nam je spas. Ono osnovno je uvijek isto – volimo puno svjetla, topline i neutralnih boja – ali detalje čini svakodnevni život.

Kako izgleda tvoj omiljeni kutak u vlastitom domu?

Dječja soba mi je trenutno najdraža, zato što je još u izradi! Nisam očekivala da će me toliko okupirati, ali je i zaista uživam u osmišljavanju njihovog prostora. Nadam se da će na kraju izgledati vrlo udobno i toplo, idealno za igru i odmor.

Za kraj, možeš li izdvojiti barem jedan detalj koji bi svi mogli uključiti u svoj dom, a kako bi on bio posebniji? Što bi preporučila od svojih proizvoda?

Preporučila bih svakako neki proizvod ručne izrade, mislim da su to stvarno komadi koji čine dom posebnim. Staklenu lampu, drvenu komodu, bilo što. Od svojih proizvoda bih izdvojila Shroom stolić – mi ga koristimo kao noćni ormarić, ali kad se okrene je stalak za novine i knjige. I Traveller lampa, idealna za topli ugođaj na kraju napornog dana. Samo malo svjetla u kutu za ugodnu atmosferu i to je to!

 

Foto: Privatni arhiv

 

Razgovarala: Ana Cvitaš

Komentari