Magazin Time odabrao najbolja mjesta na svijetu u 2019. godini

Poznati i utjecajni američki tjednik Time nastavlja tradiciju godišnjeg izbora najboljih sto arhitektonskih ostvarenja iz cijeloga svijeta. Mi smo za vas odabrali njih pet koji nam se čine najzanimljivijima

 

 

NACIONALNA KNJIŽNICA, CALGARY

Na listi su se našle dvije nove građevine arhitektonskog studija Snøhetta – Nacionalna knjižnica u kanadskom gradu Calgaryju i  Under, norveški restoran ispod mora, koji se nalazi i na popisu prestižnih godišnjih Dezeen nagrada za arhitekturu i dizajn.

Nacionalna javna knjižnica, koja je otvorena za javnost u studenome 2018. godine pružila je novi, veći dom za veliko književno blago i vrijednu povijesnu dokumentaciju vezanu uz književnost te omogućila da se u njoj događaju i brojna događanja vezana uz kulturne projekte. Pažnju plijeni njezina kristalna vanjština i atrij obložen u drvene letvice te neobična otvorenog krova.

Oblik zgrade veličine 22000 četvornih metara podsjeća na chinook – prirodni atmosferski fenomen koji se događa u regiji. Riječ je toplom suhom vjetru koji je nazvan prema indijanskom plemenu i koji, kada zapuše, topi snijeg.

 

Foto: Michael Grimm

 

Foto: Michael Grimm

 

Foto: Michael Grimm

 

RESTORAN POD MOREM, NORVEŠKA

Arhitektonski studio Snøhetta potpisuje Under, prvi norveški i ujedno europski, koji se spušta sa strmovite kamene obale u zabačenom selu Båly, na jugu Norveške.

Dizajniran vrlo jednostavno, Under ima oblik koji podsjeća na potopljeni periskop, dužine 34 metra. Zidovi su blago zakrivljeni i debljine pola metra, što pruža optimalan otpor protiv sila valova i pritiska vode. Obrubljen je velikim panoramskim prozorom koji posjetiteljima pruža pogled na morski život. Restoran se prostire na 495 četvornih metara i može smjestiti do 40 ljudi što ga čini najvećim podvodnim restoranom na svijetu. Osim restorana, bit će korišten i kao centar za istraživanje mora.

 

Foto: André Martinsen

 

Foto: André Martinsen

 

Foto: André Martinsen

 

MUZEJ DIZAJNA, ŠKOTSKA

V&A Dundee, koji je dizajnirao slavni japanski arhitekt Kengo Kuma, prvi je škotski muzej dizajna. Smješten na obali rijeke Tay u Dundeeju, muzej dizajna otvoren je za javnost 15. rujna prošle godine. Ideja za V&A Dundee vrijedan 80 milijuna funti, bila je spajanje prirode i arhitekture te stvaranje novog dnevnog boravka za grad. Glavna inspiracija za njegov izgled bio je škotski krajolik odnosno litice sjeveroistočne Škotske koje se čine, kako navode arhitekt Kuma, kao da su zemlja i voda imali dugi razgovor i napokon su stvorili ovaj zapanjujući oblik.

 

Foto: Hufton + Crow

 

Foto: Hufton + Crow

 

HOTEL SALT OF PALAMAR, MAURICIJUS

Dizajnerica Camille Walala zaslužna je veseo i dinamičan izgled hotela Salt of Palmar na istočnoj obali Mauricijusa. Žive boje i uzorci postali su zaštitni znak ovog hotela. Mornarsko plava, sunčano žuta i podebljane jednobojne pruge pojavljuju se po cijelom ovom boutique hotelu koji je umjetnica Camille Walala osmislila kako bi nadopunila krajolik Mauricijusa.

Salt of Palmar sadrži 59 apartmana za goste, restoran i toplice čiji izgled je inspiriran kulturom i tradicijom ovog dalekog afričkog otoka na koji svraćaju brojni turisti iz cijeloga svijeta.

Vanjski dio zgrade u svjetlijoj nijansi narančaste, oponaša pastelna pročelja tipičnih mauricijskih domova. Kreveti i jastuci na otvorenom tapecirani u nijansama kobaltno plave i tirkizne boje koja oponaša nijansu Indijskog oceana.

 

Foto: Tekla Evelina Severin

 

Foto: Tekla Evelina Severin

 

Foto: Tekla Evelina Severin

 

Foto: Tekla Evelina Severin

 

NACIONALNI MUZEJ, KATAR

Poznati francuski arhitekt Jean Nouvel autor je Nacionalnog muzeja Katara u glavnom gradu Dohi. Serija diskova koji se sudaraju tvore vanjsku školjku i definiraju unutarnji koncept čine ovaj muzej posebnim. Glavna inspiracija Jeanu Nouvelu bila je pustinjska ruža. Pustinjska ruža, poznata i kao pješčana ruža je svojevrsni pješčani fenomen svjetlo žute boje, koji nastaje miješanjem i kristalizacijom minerala gipsa i barita s pustinjskim pijeskom.

Projekt je smješten na istaknutom mjestu u Dohi, unutar novorazvijenog građanskog kvarta koji ga povezuje s drugim kulturnim institucijama, uključujući IM Pei-jev muzej islamske umjetnosti. Nakon deset godina gradnje, Nacionalni muzej Katara je spreman ispričati priču o povijesti zemlje i njezinim ambicijama za budućnost.

Foto: Iwan Baan

 

Foto: Iwan Baan

 

Foto: Iwan Baan

 

Foto: Iwan Baan

 

Izvor: Dezeen.com

Komentari