PRITZKER 2020: arhitektonski Oscar završio u rukama Irkinja Yvonne Farrell i Shelley McNamara

Poznate irske arhitektice Yvonne Farrell i Shelley McNamara, osnivačice studija Grafton Architects u Dublinu, dobitnice su ovogodišnje nagrade Pritzker. Riječ je o najvećoj mogućoj počasti u svijetu arhitekture koja se dodjeljuje već 41 godinu

 

 

Irske arhitektice i profesorice arhitekture Yvonne Farrell i Shelley McNamara, najpoznatije u svijetu kulture i arhitekture kao koautorice Venecijanskog biennala arhitekture 2018., proglašene su dobitnicama nagrade Pritzker za arhitekturu za 2020. godinu.

Nagradu je u utorak, prema tradiciji, objavio Tom Pritzker, predsjedavajući Hyatt fondacije, koja sponzorira nagradu vrijednu 100 tisuća dolara. No, unatoč nemalom novčanom iznosu, ova nagrada je prije svega vrijedna zbog priznanja struke. Dobiti Pritzkera je kao osvojiti Oscara za najbolju režiju ili film u filmskom svijetu.

Sveučilište Luigi Bocconi  / Foto: GraftonArchitects

“Zbog integriteta u pristupu svojim projektima, kao i načinu na koji vode svoj studio, njihovoj vjeri u suradnju, velikodušnosti prema kolegama, neprestanoj posvećenosti izvrsnosti u arhitekturi, odgovornom odnosu prema okolišu, sposobnosti da budu kozmopolitkinje, istovremeno prihvaćajući jedinstvenost svakog mjesta u kojem rade – iz svih ovih razloga, ali i brojnih drugih, Yvonne Farrell i Shelley McNamara dobivaju nagradu Pritzker za arhitekturu 2020.”, stoji u obrazloženju žirija.

 

Medicinski fakultet u Limericku / Foto: GraftonArchitects

 

Predsjedavajući žirija, Stephen Breyer, istaknuo je kako je u njihovom radu neizmjerno bitno nastojanje da tijekom stvaranja projekta posebnu pažnju posvete potrebama ljudi koji će koristiti njihove zgrade i prostore kao i zbog otvaranja puta za žene u profesiji kojom dominiraju muškarci.

Inače, ovo je prvi put od 2010. godine da je dvojac dobio prestižni Pritzker – Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa iz tokijskog studija SANA te godine imenovani su Pritzkerovim laureatima. Pored toga, vrijedi istaknuti kako su Farrell i McNamara četvrta odnosno peta arhitektica koje su postale Pritzkerove laureatkinje, pridružujući se tako kolegicama Zahi Hadid, Kazuyo Sejima iz SANAA-e i Carme Pigem iz RCR Arquitectes.

 

Sveulilište Kingston / Foto: Grafton Architects

Farrell i McNamara krajem prošle godine također su proglašene dobitnicima zlatne medalje za arhitekturu RIBA 2020. godine. Par je 1978. osnovao Grafton Architects u Dublinu i od tada potpisuje projekte širom svijeta, između ostaloga za Sveučilište Luigi Bocconi u Milanu, Sveučilišni kampus UTEC u Limi, Peruu, Medicinski fakultet u Limericku u Irskoj, kulturni centar Parnell Square Cultural Quarter u Dublinu, School of Economics u Touluseu i Londonu.

 

Komentari