Veliki uspjeh naše dizajnerice u Milanu: Dorja Benussi otišla kući s nagradom

Prestižni Salone del Mobile, jedan od najpoznatijih sajmova namještaja na svijetu, ovaj puta je bio vrlo uspješan i za hrvatski dizajn, naročito za Dorju Benussi koja je oduševila kolege i žiri koji ju je nagradio u kategoriji mladih produkt dizajnera.

 

Za struku – proizvođače, arhitekte i dizajnere ova je šestodnevna smotra mjesto gdje se kreira budućnost, a upravo se to dogodilo mladoj hrvatskoj produkt dizajnerici Dorji Benussi. Ovo izdanje sajma pamtit će za cijeli život. Naime, žiri Salona dodijelio je njezinu studiju Benussi&Fish, koji vodi sa suprugom Ivanom, drugu nagradu za Tink Things liniju namještaja na Salone Satelliteu. Riječ je platformi unutar sajma koja je posvećena dizajnerima iz cijeloga svijeta i to onima koji tek počinju svoje karijere. Dorja ne krije svoje oduševljenje nagradom, ali ni iznenađenje. ‘Nagradu nismo očekivali. Kad smo postaviti štand i prošetali po ostatku sajma, osjećali smo se tako sitnima. Vidiš sve te sjajno ispeglane proizvode, divno dizajnirane, promišljene… Na kraju toga dana smo ipak legli zadovoljni, ali svejedno nam je ideja o mogućnosti dobivanja nagrade zvučala kao ozbiljan science fiction. Bili smo presretni kad smo čuli da smo u finalu, a tek kad smo shvatili da smo dobili nagradu, ostali smo bez riječi’, prepričava svoje dojmove mlada dizajnerica, svjesna da je ovo i više nego dobar PR za njezin rad i karta za budućnost.

 

Nives Milješić

 

Dobra uvertira uoči puštanja stolica u prodaju

Namjera im je bila, kada su se prijavljivali na sajam, napraviti dobru uvertiru i predstaviti se javnosti prije nego se prva serija njihove linije Tink Things plasira u prodaju. Izlazak njihova namještaja na tržište također je veliki uspjeh jer su sami financirali cijeli projekt i jer su Dorja i Ivan u međuvremenu postali roditelji jednogodišnje Zime, koja je s njima putovala u Milano. ‘Kad smo stigli, svi su nam govorili ‘svaka čast da ste ovdje s bebom’ a mi smo se osjećali kao da smo na odmoru jer konačno smo se par dana na miru bavili samo Tink Thingsom,’ priča kroz smijeh Dorja. Njezin Tink Things je plod projekta za diplomski rad na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, a Ivan joj uvelike pomaže na razvoju projekta te je bio zadužen za poslovni odnosno financijski dio posla te izradu promo materijala. Dorja je zahvalna i svojim mentorima prof. Mladenu Orešić, prof. Ivani Fabrio te prof. Fulgosi-Masnjak na podršci. Po povratku u Zagreb za ovaj kreativni i poduzetni duo nema odmora jer slijedi izlaganje na skorašnjem Zagreb Design Weeku, s kojeg su prošle godine otišli također s nagradom. A uskoro kreće i crowdfunding kampanja za Tink Things, pokretanje online shoppinga, ostvarivanje suradnje s concept/design trgovinama te odlazak na sajam Kind+Jugend u Kölnu.

 

Foto: Promo/ Prostorijin štand na kojem je izložena sofa Fade studija Numen/For Use i lampe Baluna

 

Foto: Promo / Novi stolci Yak na Prostorijinu štandu

Prostoria, Simon Piperčić Morasi, Market kolektiv i Regular Company

Pored Dorje Benussi, na sajmu su izlagali brojni drugi domaći dizajneri i proizvođači, a među njima i Prostoria iz sv. Križa Začretje, koja je predstavila novu stolicu Yak, dizajnerskog studija Laufer&Keichel iz Berlina te sofu na razvlačenje Fade, koju potpisuje naš poznati dizajnerski studio Numen/For Use. Na svojim štandovima Prostoria je izložila i najnovija Grupina rasvjetna tijela, lampe Baluna te stolce Rhomb Simona Morasija Piperčića.

No, to nisu jedini radovi Simona Morasija Piperčića – na Sajmu su predstavljene i police Etan, koje je radio za talijanskog proizvođača Verzellonija, dok je dizajnerski studio Regular Company izložio svoju Missing Collection. Svoju premijeru u Milanu imalo je Market kolektiv sa svojom crvenom kolekcijom koju je nazvao Slava.

 

Nikola Zelmanović/ Market kolektiv izložio je svoju kolekciju Slava

 

Promo/ Police Etan Simona Morasija Piperčića

 

Promo/ Nova kolekcija Missing Colection dizajnerskog studija Regular Company