Odabrani najbolji domaći projekti koji se natječu za medalju iz arhitekture

Objavljene su nominacije za tradicionalne godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, koje predstavljaju istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja.

 

 

U finalu za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata Medalja za arhitekturu našle su se četiri realizacije: Kuća Jerini, Američka međunarodna škola u Zagrebu/AISZ, Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači te Kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu.

Za Medalju za urbanizam u konkurenciji su dva rada: Projekt urbana sanacija i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“.

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat, nominirana su tri rada: Knjiga/brošura: „Arhitektura 20 stoljeća u Varaždinu / Radna skupina Varaždin – Tekstovi 2017/2018“, „Laboratorij arhitekture“ i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Cilj dodjele nagrada je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, stoga će se ocjenjivanje finalnih projekata u svakoj kategoriji temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.

 

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 5. travnja na Danima arhitekata u Splitu.

 

Za Medalju za arhitekturu Ocjenjivački sud nominirao je četiri realizacije:

 

2. Kuća Jerini

Autor | Branka Juras, koautor | Lorena Posinković

 

Foto: Srđan Hulak

 

Foto: Robert Matić

 

Foto: Robert Matić

 

Foto: Robert Matić

 

Foto: Robert Matić

 

 

2. Američka međunarodna škola u Zagrebu/AISZ

Autor | SANGRAD+AVP: Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, FLANSBURGH ARCHITECTS: David A. Croteau, Jenni Katajamäki, suradnici | Gordana Gregurić Miočić, Martina Petrač, Ida Katić

 

 

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

 

3. Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači

Autori | Mia Roth-Čerina i Tonči Čerina, suradnici | Tajana Jaklenec i Nebojša Weiner

 

 

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

 

4. Kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu, Općina Rakovica

Autor | Abstracto studio d.o.o. Ivan Plemenčić, suradnici | Ivana Družinec, Nina Delač, Adriano Penava, Nikola Paunović, Petra Starčević

 

 

Foto: Sanja Jagatić

 

Foto: Sanja Jagatić

 

Foto: Sanja Jagatić

 

Foto: Sanja Jagatić

 

 

 

Komentari