Šesto izdanje Zagreb Design Weeka otvara svoja vrata

U utorak, 7. svibnja otvara se šesto po redu izdanje Zagreb Design Weeka, smotre koja prije svega nastoji promovirati hrvatski dizajn. No, tu su i mnogi drugi zanimljivi sadržaji poput prezentiranja prototipa mobilne kućice „Mali Dom – Mjesto privremenog bivanja u prirodi“, rad studenta Luke Palestrine

 

 

Svijet dizajna u Hrvatskoj napreduje iz godine u godinu, a posljednji je dokaz šesto izdanje najvećeg hrvatskog festivala dizajna, koji ove godine donosi brojne zanimljive izložbe, predavače, glazbene nastupe, radionice, filmske projekcije, panele na temu dizajna. 

Ovogodišnji šesti po redu Zagreb Design Week, koji se održava u Hali V Tehničkog muzeja, gdje je prošle godine po prvi put održan, bit će od 7. do 12. svibnja. Market će i ove godine ugostiti pedesetak dizajnera i tvrtki koji će posjetiteljima ponuditi svoje proizvode, od mode do namještaja. Ove godine uz Zagreb Design Week, ljubitelji dizajna moći će posjetiti i 16 partner lokacija, gdje će se moći uvjeriti da Zagreb uistinu živi dizajn. 

 

Foto: Zagreb Design Week

 

Ipak, najzanimljivija je novost ovogodišnja tema festivala – Nova budućnost / Changing the game. U sklopu festivala međunarodni će žiri dodijeliti “ZGDW nagradu” na temu “Nova budućnost/Changing the Game”. Riječ je o jedinoj novčanoj nagradi za dizajn u Hrvatskoj, čiji nagradni fond iznosi 20000 kuna. Za sudjelovanje u natječaju autori su se na internetskoj stranici festivala mogli prijaviti do 25. ožujka 2019., a tijekom festivala će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V na izložbi finalista “ZGDW nagrade” moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora natječaja.

Posjetitelji festivala imat će priliku vidjeti i isprobati pobjednika lanjskog izbora ZGDW nagrade, „Mali Dom – Mjesto privremenog bivanja u prirodi“, mobilne kućice koja je montažnog tipa i maksimalno prilagodljiva. Njezin autor, mladi student dizajna Luka Palestrina osmislio je naime inovativni modularni sustav prefabriciranih (montažnih) elemenata koji posjeduje i mogućnost rotacije te nadogradnje osnovnog modula ovisno o potrebi korisnika, lokaciji i klimi.

 

Foto: Zagreb Design Week

 

‘Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu, koja je postavila temelje dizajna kakav danas poznajemo. Predstavit ćemo i troje hrvatskih studenata Bauhausa – dizajnericu tekstila Otti Berger, fotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustav Bohutinski. Jako nas veseli što ćemo moći Hrvatskoj publici predstaviti Bauhaus na njegovu godišnjicu’, dodao je Daniel Tomičić, organizator Zagreb Design Weeka.

 

Foto: Zagreb Design Week

 

Ove godine Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku. Tako će se održati izložba “ABC poljskog dizajna” (The ABC’s of Polish Design) kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi. Nadalje, “ZGDW concept store” ponudit će posjetiteljima najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila.

Komentari