VIVA MAGENTA: Pantone objavio boju za 2023. godinu!

Već 23 godine za redom, krajem svake godine, Pantone Color Institute otkriva nijansu koja će dominirati u godini pred nama. Nakon Very Peri koja je u 2022. uživala status “it” boje, znamo koja će nijansa obilježiti nadolazeću godinu.

 


Inspirirana izazovnim vremenima u kojima živimo, nijansa godine je Pantone 18-1750 Viva Magenta. Riječ je o odvažnoj, vibrantnoj nijansi crvene koja pokazuje snagu i vitalnost potrebnu za stvaranje pozitivnije budućnosti.

 

Pantone
Foto: Pantone

Odabrali smo ovu boju jer smo smatrali da je to nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalno vrijeme, nešto što bi nam moglo predstaviti novu viziju. Viva Magenta komunicira moć, ali na asertivan, a ne agresivan način. To je boja koja vibrira živahnošću i snagom, koja pokazuje novi signal snage, nešto što nam je svima potrebno za optimističniju budućnost.” – bjasnila je Leatrice Eiseman, izvršna direktorica instituta.

HRABRA, SNAŽNA I VEDRA: ovo je boja koju ćete viđati posvuda

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PANTONE (@pantone)


Ovogodišnju boju prati izložba „Magentaverse“ u Miamiju koja istražuje dinamiku između umjetne inteligencije i ljudske kreativnosti kroz interaktivne sobe koje sadrže vizualna, slušna i taktilna iskustva povezana s Viva Magentom.

POVRATAK U LUDE SEDAMDESETE: vraćaju se žarke boje i upečatljivi motivi na tapetama i drugim detaljima

Inače, iza proglašenja boje za sljedeću godinu stoji puno truda i rada. Pantoneovi stručnjaci provedu čitavu godinu u razgovoru s ljudima, proučavaju društva i kulture, putuju svijetom i razmatraju sve aspekte umjetnosti, od filma do slikarstva. Tek krajem godine slijedi proglašenje one nijanse koja najbolje opisuje trenutni duh društva i vremena pred nama.

Reakcije diljem svijeta na ovu boju zasad su mahom pozitivne. Hoće li doista i zaživjeti, tek nam preostaje vidjeti u mjesecima koji dolaze.

Komentari