HGK predstavila snage domaćeg produkt dizajna

 

”Za daljnje jačanje konkurentnosti važno je predstaviti proizvode domaćeg produkt dizajna kao dodane vrijednosti. Ovaj je sajam upravo spoj dizajna i hrvatske proizvodnje, no još je puno prostora za unapređivanje suradnje i međusobno povezivanje.”

To je glavni zadatak HGK zbog čega je i osnovana naša Zajednica za industrijski dizajn – ZzID, kao oblik povezivanja radi stvaranja poticajne klime u industrijskom dizajnu, poticanja razmjene iskustava, sinergije i konsenzusa relevantnih dionika razvoja industrijskog dizajna – istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju, IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš na sajmu In Dizajn – Festival modernog doma koji je svečano otvoren u Areni Zagreb, a koji se održava do 17. rujna.

Tomislav Radoš

„Drugi po redu In Dizajn ove je godine na jednom mjestu okupio više od 60 izlagača koji nizom inovacija i noviteta u uređenju interijera imaju što za ponuditi tržištu“, istaknula je dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, organizatorica sajma u suradnji s RTL-om.

„Hrvatsko društvo likovnih umjetnika HDLU na sajmu predstavlja radove umjetnika mlađe i srednje generacije. Smatramo da nam je mjesto na ovakvom sajmu promovirati radove i aktivnosti“, istaknuo je predsjednik HDLU Josip Zanki.

„Očekivanja su od sajma kao i uvijek na početku velika. Trenutno i nema drugog sajma u Hrvatskoj na kojem bi se mogli predstaviti proizvodi visoke dodane vrijednosti. Hrvatskim je proizvođačima jedini pravi put da uspiju i opstanu razvijanje proizvoda koji je po dizajnu, kvaliteti obrade te dugotrajnosti različit od drugih na tržištu“, istaknula je Tatjana Kos, voditeljica marketinga tvrtke Era iz Vinkovaca. „Ono što želi Era je približiti dizajn svim ljudima bez obzira na društvenu pripadnost, da u svojim domovima i uredima imaju lijepe proizvode kvalitetnih proizvođača“, kazala je Kos.

Na jedinstvenom izložbenom prostoru – Bazaru, predstavljaju se manji hrvatski produkt dizajneri čiji su proizvodi već neko vrijeme sastavni dio dekoracije svakog doma. U okviru Zajednice za industrijski dizajn ZzID na izložbenom prostoru od 30 četvornih metara nastupaju dizajn tvrtke Markuss, Home Work Time, Ana Armano Linta te Deez Produkt, a svoje proizvode uz četiri izlagača prezentacijama na glavnoj pozornici sajma predstavljaju još i Regeneracija, Redox, A1 format, Dizz Concept, Keramika Modus – Laboratorij za dizajn te Tabushi. Domaći dizajn podržale su i brojne osobe iz javnog života – Martina Podgorski, Ana Miščević, Iris Androšević Pinjuh, Antonija Stupar Jurkin i Monika Kravić.

Komentari