Što sve radi dizajner interijera?

Jedna od najutjecajnijih hrvatskih dizajnerica interijera u petak u 12 sati u sklopu ‘InDizajn – festival modernog doma’ održala je predavanje o unutarnjem dizajnu i svim zadacima koji stoje pred jednim dizajnerom interijera u nakani da maksimalno uredi prostor.

Svima nam se barem jednom dogodilo da pogledamo svoj stan ili ured i osjetimo potrebu za promjenom. Iako uglavnom imamo predodžbu o tome što bismo željeli promijeniti, vrlo je teško donijeti odluke o tome kako to točno učiniti – u tom trenutku na scenu stupaju dizajner interijera.

Iako mnogi misle kako je posao dizajnera unutarnjeg uređenja samo odlučivanje o boji zidova, materijalima i obliku namještaja, dekorativnim elementima te njihovom razmještaju. On je, zapravo, puno kompleksniji.

Mikulec je u svom predavanju istaknula četiri najvažnije faze koje prate proces uređenja unutarnjeg prostora.

1. Razgovor s klijentom je ključna i početna faza uređenja

U središtu unutarnjeg uređenja uvijek se nalaze želje i vizije vlasnika, stoga dizajner interijera mora biti dobar slušatelj te razumjeti potrebe svog klijenta.

2. Izrada nacrta idejnih prijedloga

Nakon odobrenja naručitelja projekta, dizajner kreće u potragu za konkretnim predmetima i namještajem, pri čemu je još zadužen za pregovore o cijeni, dostavnim rokovima i sličnim detaljima kasnije izvedbe.

3. Koordiniranje kompletne izvedbe

Dizajner je zadužen za koordiniranje kompletne izvedbe idejnog rješenja, usko surađuje s arhitektima, građevinskim tehničarima I ostalim specijaliziranim majstorima.

4. Konačna provjera

Dizajner interijera u završnoj fazi mora provjeriti ako je sve u redu te je li svaki element idejnog projekta na svom mjestu i u skladu sa željama vlasnika prostora.

Između ostalog, Mikulec je za kraj zaključila kako unutarnje uređenje prostora ne znači samo određivanje rasporeda i izbor skupog dizajnerskog namještaja – uređenje interijera je proces prilagođavanja prostora vašim životnim i estetskim potrebama, bez obzira da li se radi o upotrebi skupih ili jeftinijih proizvoda. Prostor mora biti u službi vas, nikako obrnuto, istaknula je Mikulec.

U Areni Zagreb očekuju vas još mnoga zanimljiva predavanja pa nikako ne smijete propustiti posjetiti ‘InDizajn – festival modernog doma’ koji je za sve posjetitelje otvoren do nedjelje, 17. rujna.

Komentari