DOĐITE U LAUBU: najbolje od hrvatskog dizajna u protekle dvije godine

Divna vijest za ljubitelje umjetnosti i dizajna! Otvara se tradicionalna izložba najboljih dizajnerskih radova u Hrvatskoj u protekle dvije godine, a koju organizira Hrvatsko dizajnersko društvo.

 

 


Danas se u 19 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu svečano otvara bijenalna IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 21/22.

Izložba predstavlja najbolja dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine u svim područjima dizajnerskog djelovanja, od dizajna vizualnih komunikacija, preko produkt dizajna i dizajna ambalaže, do modnog dizajna, dizajna u digitalnim medijima i koncepata.

Foto: HDD

U Laubi će biti izložena čak 324 profesionalna i studentska dizajnerska rada, što je najveći broj u posljednje 24 godine, otkad se održavaju HDD-ove Izložbe hrvatskog dizajna. Ususret otvorenju i dodjeli nagrada, sve njih možete pogledati i na online izložbi ovom linku: https://izlozba.dizajn.hr/2122/.

Foto: HDD

Inače, od ove godine se će se izložba održati u novom prostoru, Laubi – kući za ljude i umjetnost, nakon 10 godina suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt koji je zbog oštećenja nastalih u potresu u procesu obnove.

Foto: HDD

Autori vizualnog identiteta i postava Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 su renomirani dizajnerski studio Šesnić&Turković. Izložba će, nakon Zagreba, u proljeće 2023. biti prikazana i u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu. U

Foto: HDD

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja, podijeljene u ukupno osam profesionalnih i studentskih kategorija.

To su: Dizajn vizualnih komunikacijaIndustrijski / produkt dizajnDizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcijaDizajn ambalažeModni i odjevni dizajnCjeloviti projekt / proizvodProstorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

JA LAMPA; Andrea Dujić, Josipa Rogošić, Negra Nigoević / Foto: HDD

Ukupno su na izložbu prijavljena čak 573 rada, od kojih je Selekcijska komisija (u sastavu: Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman) odabrala 324, od toga 258 profesionalnih i 66 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najveći broj prijavljenih radova, ali i najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta.

Tkivo sjećanja; Eva Rodinis / Foto: HDD

Po prvi puta ove godine studentski radovi koji će biti predstavljeni na Izložbi dolaze sa sedam visokoškolskih ustanova iz Hrvatske te dvije iz inozemstva.

Izložba i njen reprezentativni katalog, Pregled hrvatskog dizajna 2122, dokument su razvoja hrvatskog dizajna kroz vrijeme i njegovih najvećih postignuća i tekućih trendova.

JUNO; FILIP HAVRANEK, KRISTINA LUGONJA / Foto: HDD

Svi radovi na izložbi ulaze i u konkurenciju za Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, najprestižnije domaće strukovne nagrade u području dizajna koje se dodjeljuju u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija.

Na svečanom otvorenju Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 objavit će se tko su dobitnici nagrada te promovirati nova reprezentativna tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22.

URONI; FABULAR BRANDING / Foto: HDD

O nagradama odlučuje Međunarodni ocjenjivački sud koji se sastoji od članova selekcijske komisije kojima se pridružuju još dva inozemna člana, dizajneri Ajdin Bašić (Slovenija) i Kostas Medugorac (Njemačka).

Goodbonny; Filip Gordon Frank / Foto: HDD

Jedna nagrada već je poznata – riječ je o Nagradi HDD-a za životno djelo koja će biti dodijeljena dizajneru Borisu Ljubičiću, a poznata su i tri rada koji se natječu za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, to su: Centar za posjetitelje Crna Roda (tim autora: Clinica studio, Roth i Čerina, Niko Mihaljević, Ivana Fabrio, Franka Tretinjak, Borna Demel, Novena i Vanja Cuculić).

Centar za posjetitelje Crna Roda, Osekovo / Foto: HDD

Tu je i izdavačka inicijativa Oaza Books (Oaza / Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec) i Publikacije Kunsthalle Wien (Dejan Kršić i Lana Grahek).

 

Foto: HDD

 

Komentari