MADE IN CROATIA: Čudesno zračno bilje, kuhinjski pomagači, šarmantne lampe i košare od papira

Što je InDizajn sajam bez Bazara? Najatraktivnija ulica na Festivalu modernoga doma ispunjena je uvijek zanimljivim domaćim kreativcima, dizajnerima i umjetnicima koji će i ove godine ponuditi posjetiteljima svoje radove. Cilj nam je sve ih predstaviti, o ovaj puta su to: Kote Living/Dnevna doza biljaka, Team Tree, PaRo te Gita lampe i sjenila

 

 

Na InDizajn sajmu, koji od 26. do 29. rujna otvara svoja vrata u sportskoj dvorani Arena u Zagrebu po četvrti put nikada nije dosadno jer nudi toliko toga. Ovaj puta program će biti još bogatiji nego prošlih godina!

A ono što posjetitelji sajma nipošto ne zaobilaze je Bazar –  jedinstveni izložbeni prostor na kojem će se predstaviti brojni hrvatski kreativci i  dizajneri čiji su proizvodi postali dio dekoracije gotovo svakog doma. Riječ je o najatraktivnijem i najživopisnijem dijelu Festivala modernog doma koji je osmišljen tako da posjetitelji na licu mjesta mogu kupiti manje proizvode za dom.

Kako biste ih na vrijeme upoznali, cilj nam je predstaviti ih sve na našem portalu. A ovaj vas puta upoznajemo s četiri brenda/kreativca koji će izložiti svoje proizvode na Bazaru:

 

KOTE LIVING/DNEVNA DOZA BILJAKA

Osim što će na sajmu držati radionice iz Terarija i Osnova uzgoja biljaka, dvojac iz Dnevne doze biljaka, Tomislav Štrkalj i Leon Božić nastupit će na Bazaru sa svojim sestrinskim brendom Kote Living iza kojeg stoji Ružica Božić Cerovac. Na njemu će se predstaviti s Kote Living himmelijima koji su zaludjeli sve ljubitelje neobičnog uzgoja zelenila. Naime, u himmelijima oblikovanima u zanimljive geometrijske oblike od mesinga, stavljene su zračne biljke roda Tillandsia.

Riječ je o biljkama koje rastu bez zemlje i vole prozračne prostore. Svaki himmeli dolazi s biljkom po izboru uz detaljna uputstva za izradu himmelija, a prodaju se u nekoliko veličina i oblika te su idealan biljni detalj u domu za one koji nemaju puno iskustva u uzgoju bilja.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Ono što himmelije čini dodatno zanimljivima jest njihov originalan dizajn, ali i priča o njihovu podrijetlu.

“Himmeli, što na švedskom znači „nebo“, drevni je ukras koji su članovi obitelji zajedno svake godine izrađivali od slame te ih vješali u svoje domove iznad blagovaonskog stola u vrijeme Božića i visili su tamo sve do ljeta. Veličanstvenost himmelija simbolizirala je bogat urod žita i blagostanje u obitelji. A što je još važnije, vjerovalo se kako nose sreću vjerojatno zato što su povezivali obitelj kroz sam proces izrade”, otkriva Leon Božić.

 

DNEVNA DOZA BILJAKA / FOOT: MARIO POJE

 

 

TEAM TREE

Iza sjajnog brenda Team Tree stoji mala obiteljska tvrtka iz Vinkovaca, grada s dugom poviješću, okruženog velikim hrastovim šumama. Za izradu drvenih proizvoda za svaki dom, kako nam je otkrila Elena Artuković iz Team Treea, koristi se naime bogatstvo njihova kraja – drvo. Upravo zbog materijala od kojih su rađeni, Team Tree proizvodi unijet će toplinu, ugodu i dašak nostalgije u interijer i izvrsno će se uklopiti u svaki stil uređenja.

“Svi naši proizvodi izrađeni su ručno, s puno pažnje, onako kako nam drvo govori”, ističe Elena. Proizvodi kojima će se Tree Team predstaviti na ovogodišnjem sajmu, odnosno Bazzaru su drvene daske za posluživanje hrane, satovi i lampe od drva starih srušenih slavonskih kuća.

“Želimo da svi naši kupci u svoj dom unesu dio prirode“, poručuje Elena Artuković.

 

Foto: Privatni arhiv

 

GITA LAMPE I SJENILA

“Sve je počelo prije nekoliko godina kada sam uzaludno obilazeći i tražeći lampu za dom odlučila stvari uzeti u svoje ruke i sama krenula u izradu. Uzela sam svoju staru lampu pa je rastavljala i ponovo sastavljala, šila, parala sve dok nisam uspjela dobiti  što sam htjela. I tako, tu nisam stala, naprotiv, krenula sam u veliko istraživanje, čitala, gledala, tražila savjete po cijelome svijetu” objašnjava Gordana Ćosić kako je krenula njezina avantura s izradom lampi. One su postale dio njezina svijeta u kojem radi ono što voli, opušta je i čini sretnom. Danas Gordana u domaćoj radinosti Gita lampe i sjenila izrađuje sjenila za stolne i podne lampe i lustere te kompletne lampe drvenog postolja u raznim bojama.

Svoju je strast prema živim, bojama bogatim interijerima i kombinaciji raznih stilova prenijela i na svoje lampe, čija su sjenila doista zanimljivih uzoraka. I 100 posto prirodna! Budući da voli prirodne materijale, u proizvodnji koristi tkanine za sjenila poput lana, pamuka i svile, a za postolja lampi drvo.

“Inspiraciju za izradu  pronalazim svuda oko sebe, a najviše me oduševljavaju kombinacije boja koja srećem u prirodi pa ih nastojim primijeniti u svojoj proizvodnji. Osluškujem i želje i sugestije kupaca i svakodnevno radim na novim tehnikama koje primjenjujem u izradi sjenila kako bi moji proizvodi bili što raznolikiji i  drugačiji”, otkriva Gordana koja je svoj brend nazvala Gita jer dolazi iz Slavonskog Broda, grada I. B. Mažuranić koja je u ovom gradu napisala svoje najljepše priče. U jednoj od njih, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, koju je Gordana kao dijete obožavala, jedna od glavnih junakinja je upravo djevojčica Gita.

 

Foto: Privatni arhiv

 

PaRo

Papir Rovan, mala domaća radinost koja se bavi upcyclingom, jednom vrstom recikliranja u kojoj se izrađuju nove stvari iz starog papira i daje im se nova svrha skratio je svoj naziv te kao brend djeluje pod imenom PaRo. A Iza svega toga stoji Rikard Rovan Savelli, koji je s izradom jednostavnih motanih zdjelica od novinskog i reklamnog papira te časopisa počeo prije pet godina. S vremenom je, otkriva Savelli, njegov rad postao sve precizniji i zahtjevniji pa tako su i motivi i dezeni postali sve kompleksniji.  Osim zdjelica koje mogu biti u motanoj ili pletenoj tehnici i košara, Rikard Rovan Savelli najviše izrađuje kante za kišobrane i torbe.

“Svi proizvodi su ručno rađeni i svi su apsolutno različiti. Proizvodi se ne boje nikakvim bojama tj. maksimalno se pridržavamo ekološkog aspekta proizvodnje. Stoga je sve uglavnom raznobojno ali osjećaj da je proizvod “jednobojan” može se dobiti pomno prebirajući papir”, ističe Savelli.

“Iako su svi predmeti napravljeni od papira, svakako stojimo iza njihove čvrstoće pa je moto PaRo ekipe “gledajte rukama ne samo očima”“, poručuje Rikard Rovan Savelli.

Foto: Privatni arhiv

 

Pored ovog zanimljivog kvarteta koji će nastupiti na Bazaru (Kote Living+Dnevna doza biljaka, Team Tree, PaRo i Gita lampe i sjenila) u sklopu Bazara, svoje proizvode izlagat će i brojni drugi hrvatski kreativci, produkt dizajneri i umjetnici: Mirna Sišul, Odeata, Poppys happy place, Verka i Shamai grin , Wallware, Dino Martinović, Lilipop/Tabushi, Kut na kvadrat, Why knot, Affirmation wall i Suvenir Sirač.

Vidimo se na najzanimljivijoj ulici InDizajn sajma, Bazaru, od 26. do 29. rujna u sportskoj dvorani Arena u Zagrebu!

Opširnije o programu i izlagačima možete saznati na stranici indizajnsajam.hr

Komentari