INOVACIJA ZA PET: čudesna stolna lampa koja djeci naglas čita priče

Južnokorejska tech kompanija Naver Corp razvila je pametnu napravu za čitanje pod nazivom Clova lampa koja pomaže djeci da njeguju zdrave navike čitanja naglas im čitajući priče

 

Ova inovacija prije svega će se svidjeti roditeljima, a onda i njihovoj djeci jer će im biti veliki saveznik u čitanju knjiga. Riječ je o Clova stolnoj lampi koja na prvu djeluje kao obično rasvjetno tijelo, no uz tu funkciju, ima još jedan genijalan dodatak. Lijepog, minimalističkog dizajna, Clova djeci naglas čita priče. I to zahvaljujući naprednoj tehnologiji – računalnom vidu i umjetnoj inteligenciji, koju je osmislila južnokorejska tvrtka Naver Corp.

Foto: Naver Corp

U unutrašnjosti lampe nalazi se naime LED žarulja koja u sebi ima kameru koja očitava tekst koji joj je ponuđen te ga pretvara u audio zapis, odnosno govor. Dovoljno je ispod lampe staviti knjigu koju dijete želi čitati, uključiti tipku za start i – Clova počinje s čitanjem.

Pored čitanja, Clova ima još jedan tajni adut: djeci će odgovoriti na pitanja vezana uz tekst ili ono što ne razumiju od pročitanog, primjerice objasniti riječi koje ne razumiju.

Ovaj projekt je nastao s ciljem da djeci približe čitanje, kako bi zavoljeli ovu korisnu i plemenitu aktivnost i kako bi im ona postala navika. Clova je ustvari odgovor na činjenicu da djeca i mladi sve manje čitaju jer im vrijeme “kradu” društvene mreže i drugi internetski sadržaji. Isto tako, ovo je od velike pomoći prezaposlenim roditeljima.

Foto: Naver Corp

“Djeci je dobro čitati knjige kako bi potaknula svoje sposobnosti razmišljanja, koncentraciju, maštu i kreativnost te obogatila rječnik, ali ne mogu svi roditelji čitati knjige svojoj djeci onoliko koliko bi željeli”, izjavio je James Kim, šef dizajnerskog tima Naver Corpa.

Za sada Clova čita knjige na korejskom, te engleskom i japanskom jeziku.

Komentari