IKEA slavi rođendan povratkom svojih kultnih klasika

Prošlo je 75 godina od kad je Ingvar Kamprad osnovao tvrtku IKEA. Tim povodom predstavljena je posebna kolekcija GRATULERA s omiljenim predmetima iz prošlosti, a u popularnu robnu kuću stizat će u tri navrata tijekom ljeta i jeseni. Prvi predmeti iz kolekcije GRATULERA, „dopremljeni“ iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, već su dostupni u robnoj kući IKEA Zagreb. 

“Osjećali smo snažnu potrebu za dijeljenjem i slavljenjem naše povijesti i baštine, a istodobno smo željeli istaknuti raznolikost stilova i dizajna IKEA proizvoda u posljednjih 75 godina”, izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke IKEA of Sweden.

Kolekcija GRATULERA će u robne kuće IKEA stizati u tri navrata tijekom ljeta i jeseni 2018., predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tijekom ovih 75 godina. Prvi dio kolekcije podsjetit će nas na pedesete i šezdesete godine kada su prevladavali tamni tonovi i drvo, a IKEA bila tipično skandinavska trgovina namještajem. Drugi dio kolekcije posvećen je sedamdesetima i osamdesetima, vremenu kada je IKEA započela eksperimentirati s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale zaigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci. Treći i posljednji dio kolekcije podsjećanje je na kraj 20. i početak 21. stoljeća, doba u kojem se IKEA vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svijetlom drvu.

“Svaki od tri segmenta GRATULERA kolekcije razlikuje se od ostalih, označavajući vremensko razdoblje njegovog nastanka; od tamnog drva s klasičnim dizajnom u prvom dijelu kolekcije, preko vrlo razigranog stila s jarkim bojama u drugom dijelu, do trećeg s prirodnijim izgledom materijala koji podsjećaju na skandinavske šume, dok su dekoracije jednostavnijih motiva, skoro grafičkih “, pojasnila je Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke IKEA of Sweden.

Kolekcija će uključivati fotelje, pomoćne stoliće, rasvjetu i tekstil u različitim varijantama. Moderni naslonjač EKENÄSET, tepih FÄRGSTARK i stolica BJURÅN neke su od ikona dizajna i proizvodi koji će se ovom kolekcijom vratiti u IKEA robne kuće.

Najveći dio predmeta u kolekciji „dopremljeni“ su iz vremena kada su prvi put predstavljeni – na njima nije mijenjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda ažurirano novim imenima, bojama i funkcijama te materijalima – sukladno zahtjevima suvremene proizvodnje i modernog načina života.

Prvi dio kolekcije GRATULERA, posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća, dostupan je u robnoj kući IKEA Zagreb od početka kolovoza, dok će ostala dva dijela ove „povijesne“ kolekcije stići u prodaju u listopadu i prosincu ove godine.

Komentari