GRAD BUDUĆNOSTI: Saudijska Arabija pokazala projekt megagrađevine od 170 kilometara za 9 milijuna ljudi

Ranije najavljen projekt sada je dobio i prve vizuale, a riječ je o gradu nazvanom jednostavno “The Line”. Ova 500 metara visoka supergrađevina dosad je neviđen iskorak u arhitekturi i civilizaciji uopće, a projekt potpisuje američki studio Morphosis Architects.

The Line je prema projektu zamišljen kao zona bez autiju, a nalazit će se u blizini Crvenog mora. Dapače, jedan će se dio građevine protezati i u samom moru.

the line
Foto: Linear city

Unatoč impresivnoj visini i još impresivnijoj dužini, The Line će biti širok “samo” 200 metara i omeđen dvjema identičnim građevinama čije će fasade krasiti zrcalne površine. Ovaj superprojekt u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije tako bi se zapravo u potpunosti trebao stopiti  i uskladiti s okolinom.

Prema najavama saudijskog vijeća ministara, koje je projekt i osmislilo, riječ je dramatičnoj alternativi tradicionalnim gradovima kakve poznajemo i rješenju okrenutom budućnosti.

Budite u trendu: alternativne zidne obloge koje ćete htjeti isprobati

the line
Foto: Linear city

“Predstavljanjem ovog projekta prošle godine obvezali smo se na civilizacijsku revoluciju koja će ljude staviti u svoj fokus i potpuno promijeniti urbano planiranje kakvo poznajemo”, istaknuo je saudijski princ Mohammed bin Salman.

the line
Foto: Linear city

“Vizualizacije koje smo sada predstavili pokazuju našu viziju vertikalnih zajednica koje su potpuna suprotnost dosadašnjim horizontalnim gradovima. Ovo je ujedno i model gradnje koji u fokus stavlja prirodu i njeno očuvanje, kao i samo življenje. Alternativa življenju kakvo znamo sada postoji” – zaključio je.

Sama će se građevina sastojati od dviju struktura, odnosno dva golema identična bloka, koji će omeđivati otvoreni prostor od 200 metara. Blokovi će na mnogim mjestima biti spojeni mostovima i obogaćeni dodatnim zelenilom. Rezidencijalni i javni prostori poput stanova, trgovina, škola i ureda bit će organizirani vertikalno.

Zrcalne će fasade krasiti ne samo vanjske zidove, već i unutarnje. To će, vjeruju, stvoriti magične efekte i jedinstvene vizualne doživljaje za buduće stanovnike.

The line
Foto: Linear city

Kada bude izgrađen, “The Line” će biti 12. najviša građevina na svijetu i, naravno, daleko najduža. Usprkos tome, transportni sustav bit će napravljen tako da s jednog kraja grada na drugi stižete za samo 20 minuta. Grad će u potpunosti funkcionirati zeleno. To znači da će se u potpunosti osloniti na alternativne i obnovljive izvore energije kako bi učinak na okoliš bio sveden na apsolutni minimum.

Inače, “The Line” je dio projekta Neom. Iniciran je od strane saudijske vlasti čiji je cilj do 2030. godine smanjiti – točnije minimizirati – ovisnost svog sustava o fosilnim gorivima.

Komentari