Od 26. rujna do 2. listopada obilježava se Svjetski tjedan zelene gradnje

Svjetski tjedan zelene gradnje slavi se od 26. rujna do 2. listopada u više od 100 zemalja svijeta, a nacionalni savjeti za zelenu gradnju brojnim promotivnim i edukativnim programima ističu važnost i potrebu za izgradnjom zelenih zgrada u svim dijelovima svijeta.

U Hrvatskoj je u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju proslava započela još 21. rujna organizacijom stručnog Simpozija “Održiva gradnja i energetska efikasnost u Hrvatskoj – poslovne prilike i EU-poticaji”, u suradnji s Austrijskim Veleposlanstvom u Zagrebu. Tim su povodom gospodarstvenicima iz Austrije i Hrvatske predstavljena dva relevantna projekta građena po principima zelene gradnje – VMD kvart i nova Međunarodna zračna luka Zagreb.

Program se nastavlja organizacijom stručnih simpozija simboličnog naziva Green Talks u suradnji s inženjerima u Zadru 27. rujna te Rijeci 29. rujna, zatim u Čakovcu 5. listopada te u Požegi 12. listopada 2016. Na ovim simpozijima sudionici će imati prilike saznati više o tome kakvi se materijali i tehnologije koriste u zelenoj i održivoj gradnji te koje su aktualne zakonske smjernice za takvu vrstu gradnje i što nas čeka u skoroj budućnosti! Pozivaju se svi arhitektonski uredi i ostali inženjeri da se pridruže Green Talksu jer je ulaz besplatan, a ostvaruju se i 3 komorska sata iz Programa stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata. Svakako od 27 rujna do 2 listopada svratite na Trg bana Jelačića gdje će biti izložen zanimljiv europski projekt TURAS – Mobilni zeleni dnevni boravak.

10th-street-washington-dc

Hrvatski savjet za zelenu gradnju povodom ovogodišnje proslave Svjetskog tjedna zelene gradnje pokreće novi inovativni projekt ,,GREENInvest platforma u Hrvatskoj“ koji ima za cilj poticanje i identifikaciju zelenih investicija te spajanje investitora voljnih ulagati u projekte zelene gradnje sa relevantnim dionicima na tržištu, stručnim u području proizvoda i usluga te tehnologija koje se koriste u procesima planiranja, projektiranja, gradnje, održavanja i upravljanja zelenim projektima.

Putem GREENInvest platforme pruža se besplatna pomoć i savjetovanje, kako postojećim tako i potencijalnim novim članovima i partnerima, ciljano umrežavanje i sinergija kako bi zelene investicije postale sve češća praksa u Republici Hrvatskoj, a investitori lakše dolazili do potrebnih proizvoda i usluga te informacija o modelima financiranja, posebice natječajima za bespovratna sredstava iz EU fondova ili nacionalnih izvora sufinanciranja.

Također, Hrvatski savjet za zelenu gradnju podržao je i projekt svojeg dugogodišnjeg člana “Sustav javnih bicikala” te se uključio i u EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI.

usgbc_23265680

„U narednom razdoblju nadamo se većem broju zelenih zgrada u Hrvatskoj, pogotovo onih certificiranih prema međunarodno priznatim certifikatima za zelene gradnje kao što su, između ostalih, LEED, BREEAM ili DGNB. U Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju izrazito smo ponosni što je novi terminal međunarodne zračne luke Dr. Franje Tuđmana zeleni projekt koji će biti certificiran prema LEED certifikatu. Ovo je veliki iskorak i izrazito je pohvalno da ovako velika i značajna investicija ima zeleni predznak. Dok se razvijene zemlje hvale stotinama zgrada certificiranim prema međunarodno priznatim certifikatima za zelenu gradnju, a u zemljama srednje Europe taj broj iznosi od 50 do 250 zgrada, Hrvatska je tek na početku ovog procesa i ima ukupno tri zelene zgrade sa spomenutim certifikatima. Nadam se da će developeri i investitori te ostali dionici graditeljskog sektora, a posebice korisnici zgrada, prepoznati pravu vrijednost zelenih zgrada. Očekuje se bitna promjena do 2020. godine, kada ćemo i prema zakonu, nove javne i privatne zgrade morati projektirati, graditi i održavati prema standardu gotovo nula energetske potrošnje, što će biti prvi pravi korak do ostvarenja osnovnih ciljeva zelene gradnje“, izjavila je mag Petra Škevin, Predsjednica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i direktorica HPB nekretnina doo.

Snježana Turalija, Izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, dodatno je istaknula da se broj zelenih zgrada u svijetu udvostručuje svake tri godine jer su investitori i vlasnici zgrada shvatili, kako tvrde najnovije statistike, što sve postižu gradnjom zelenih zgrada:

 • – zaštita okoliša kroz smanjenje CO2 otiska za 40%
 • – smanjenje potrošnje energije do 50%
 • – smanjenje potrošnje vode za 40%
 • – smanjenje količine otpada za 40%
 • – smanjenje troškova održavanja do 15%
 • – lakša prodaja i iznajmljivanje prostora s višim cijenama od uobičajenih
 • – jačanje image-a kompanije i ukupne vrijednosti nekretnina
 • – smanjenje broja bolovanja i povećanje produktivnosti zaposlenika u uredima i do 35%
 • – jačanje alternativnih vrsta prijevoza (vozila na električni pogon, bicikli, pješačenje)
 • – zdraviji prostor za život i rad učenika u školama s više dnevnog svjetla, smanjenom bukom i zdravijom mikroklimom
 • – dodatno se oplemenjuju prostori zelenim vertikalnim vrtovima i zelenim krovovima
 • – i brojne druge prednosti!
Komentari