VELIKI USPJEH: 10 domaćih arhitektonskih radova nominirano za najbolje u Europi

Prestižna, a po mnogima i najznačajnija arhitektonska nagrada na Starom kontinentu Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards) objavila je nominacije. Među njima je i 10 hrvatskih arhitektonskih projekata!

 


Arhitektima kao i ljubiteljima umjetnosti i arhitekture itekako je poznata nagrada Mies van Rohe Awards koja se često navodi skraćeno EUmies Awards. Riječ je o jednoj od najprestižnijih nagrada struke koju organizira Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe, a koja se bira svake dvije godine.

Ovih dana objavili su nominirane arhitektonske projekte za 2024. godinu. U društvu najboljih, točnije 362 ostvarenja iz 38 europskih zemalja našlo se i 10 hrvatskih projekata!

Žiri će od ovih projekata odabrati 40 najistaknutijih, a zatim će posjetiti finaliste, što predstavlja priliku za intervju s arhitektima i njihovim suradnicima, klijentima te ljudima na koje ostvarenja imaju utjecaj.


Nadamo se da će članovi žirija, kojeg ove godine čine predsjednik Frédéric Druot (Pariz/Bordeaux) i  Martin Braathen (Oslo), Pippo Ciorra (Rim), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlin), Adriana Krnáčová (Prag), Sala Makumbundu (Luksemburg) te Hrvoje Njirić (Zagreb) prepoznati i odabrati za najbolje te nagraditi i neke domaće projekte.

EUmies Awards za iduću godinu će se dodijeliti najboljim radovima u Europi završenim između travnja 2021. i svibnja 2023. godine.

Evo koji su to domaći projekti nominirani:


Sportska dvorana Zlatar Bistrica – NOP Studio / Ivan Galić

Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić

 


Rekonstrukcija i nadogradnja Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga – STUDIO BF / Zoran Boševski, [Boris Fiolić], Željko Golubić

Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš

Vidikovci i Centar za posjetitelje Lonjskog polja – roth&čerina / Mia Roth-Čerina, Tonči Čerina

 

Foto: Marko Mihaljević

 


Rekonstrukcija rimskog kazališta – Emil Jurcan

 

Foto: Bosnić+Dorotić

JAŠIONICA * ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu (OGSZG) – Gruntovnica – Davor Bušnja

Foto: Bosnić+Dorotić

Moje mjesto pod suncem“ adaptacija prostora – Ana Boljar, Ida Križaj Leko, Enia Kukoč, Kristijan Mamić, Marin Nižić, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina

Foto: Petar Borovec
Foto: Petar Borovec

 


Vinarija Tomac – DVA ARHITEKTA / Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić

Foto: Sandro Lendler
Foto: Sandro Lendler

 


Dječji vrtić Gornja Stubica – MVA / Mikelić Vreš Arhitekti

Foto: Jure Živković
Foto: Jure Živković

 


Ekološka farma crnih slavonskih svinja – SKROZ / Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Zvonimir Marčić

Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić

Rekonstrukcija Providurove Palače – Iva Letilović, Igor Pedišić

Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić
Komentari