IMM COLOGNE 2024.: pogledajte najnovije trendove i što su izložili domaći dizajneri

Nedavno je završio IMM Cologne, jedan od najpoznatijih sajmova dizajna, namještaja i opreme za dom. Donosimo trendove koji će biti dobrodošla inspiracija za uređenje vašeg doma.


IMM Cologne, koji se održao od 14. do 18. siječnja u Njemačkoj, više je od običnog sajma. To je za sve posjetitelje, bez obzira koliko profesionalno ili tek interesom bili uključeni u uređenje interijera i opremu za dom, doista impresivno iskustvo koje nudi vrhunske koncepte dizajna i nove trendove.

Sajam pruža sveobuhvatan pregled globalnog tržišta namještaja i dizajna interijera, s raznolikom paletom proizvoda, od klasičnih i bezvremenskih komada do avangardnog i eksperimentalnog dizajna.

Foto: IMM COLOGNE

Jedan od najuzbudljivijih aspekata prestižnog sajma u Kölnu svakako je otkrivanje novih dizajnerskih trendova koji će vladati u idućim sezonama.

U 2024. očekujte nastavak održivog i ekološki prihvatljivog dizajna, s naglaskom na korištenju recikliranih materijala i smanjenju utjecaja na okoliš.

Foto: IMM COLOGNE

Biofilni dizajn, koji integrira prirodne elemente u unutarnje prostore mogao bi zauzeti središnje mjesto, donoseći dašak prirode u naše domove i radna mjesta.

Foto: Design boom

SKULPTURALNI OBLICI

Meke linije, krivulje i strukturni elementi – to je ono što je donio u dizajnu namještaja IMM Cologne.

Komadi namještaja su gotovo skulpturalni, ističu oblike i teksture oblikovane u meke, organske forme inspirirane prirodom.

Foto: IMM COLOGNE

Na sajmu je dominirao tapecirani namještaj voluminoznih oblika. Ove predimenzionirane komponente ističu udobnost i skulpturalne forme što stvara svjež i uzbudljiv dizajn.

Foto: IMM COLOGNE

ZEMLJANE NIJANSE, A PRIJE SVEGA NARANČASTA

Što se tiče paleta boja, prema viđenome na sajmu IMM Cologne očekuje se da će u idućim sezonama dominirati prigušeni i zemljani tonovi, stvarajući topao i primamljiv ambijent. Među njima svakako prednjači narančasta i to u nekoliko tonova. Prilično zastupljene su bile i nježna zelena, smeđa te terakota.

FOTO: IMM COLOGNE

Osim toga, hrabre i kontrastne kombinacije boja lako bi se mogle vratiti, dodajući interijerima osjećaj živosti i osobnosti.

FOTO: LITTLE BIG BELL

NAGLAŠENE TEKSTURE

Čini se da su teksturirane tkanine na tapeciranom namještaju veliki trend ove godine poput samta i bouclea koji su istovremeno mekani i podatni da dodir, ali imaju i određenu grubu estetiku.

Foto: Design boom

Boucle je već neko vrijeme tražen, ali čini se da njegovo vrijeme tek dolazi. Njegova posebnost je da donosi poseban volumen i jedinstven karakter tkanini.

FOTO: THE CONTRACT CHAIR

ORGANSKI UTJECAJI

Ono o čemu se do sada pričalo kao velikoj nadolazećoj stvari u svijetu dizajna interijera, sada je postalo posve bjelodano. Organski dizajn će u ovoj godini prisutniji nego prije. Organski oblici namještaja nadahnuti su prirodom te usto svojim  teksturama vjerno dočaravaju prirodu u interijeru.

FOTO: LITTLE BIG BELL

HRVATSKI IZLAGAČI

Poznati domaći proizvođač dizajnerskog namještaja, Prostoria, redoviti je gost svih važnijih sajmova interijera. U Kölnu su, u prostoru Desing Posta, posjetitelje na svome štandu osvojili najnovijim inovacijama u svijetu namještaja, predstavljajući novu Omnia kolekciju, uz osvježenu Spectrum kolekciju u novim materijalima.

Foto: Prostoria
Foto: Prostoria

Nunc je noviji brend na domaćem tržištu namještaja, ali iza sebe ima nekoliko predstavljanja na uglednim međunarodnim sajmovima, između ostaloga i na IMM Cologne te niz nagrada. Nunc je predstavio niz svojih proizvoda, između ostaloga Dika longe naslonjače, barske stolice Cot, komodu Duja te Skupu, kombinaciju stolića i taburea.

Foto: @designpostkoeln
Foto: @designpostkoeln

—————-

Fjakka, novi brend na domaćem tržištu iza kojeg stoji tvrtka Belina predstavio se na sajmu u Kölnu ove godine. Tako su se posjetitelji mogli upoznati s njihovim asortimanom dizajnerskog vanjskog namještaja: sjenicom Seclude, sjenilom Nuer i ležaljkom Koltra.

Foto: Anthony Trabano

 

 

Komentari