Retrospektiva Vjenceslava Richtera

“Buntovnik s vizijom” naziv je izložbe posvećene djelima poznatog hrvatskog arhitekta Vjenceslava Richtera, postavljene u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu. Njegova se djela, uglavnom kipovi, nalaze u najpoznatijim muzejima svijeta, poput  Galerije Tate u Londonu, Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Smithsonian muzeja u Washingtonu, stoga ne propustiti pogledati Richterovu ostavštinu i u Zagrebu.

Vjenceslav Richter ključna je ličnost hrvatske kulturne scene druge polovice 20. stoljeća, a svojim je djelovanjem na području arhitekture, umjetnosti i dizajna ostavio značajan trag prvenstveno na području urbanizma. Karakteristično za njegov rad interdisciplinarno je djelovanje, prikazano u sklopu retrospektivne izložbe koja obuhvaća više od 200 Richterovih maketa, nacrta, skulptura, crteža, grafika i slika.

Tu su i njegova najvažnija ostvarenja s područja primijenjenih umjetnosti, dizajna i kazališne scenografije, neki od njegovih najranijih projekata namještaja te djela koja svjedoče o povezanosti arhitekture i likovnosti, što je prikazano kroz cikluse radova sistemske skulpture, slikarstva i grafike.

Posebno za retrospektivu iz Duisburga je stigla Richterova ‘Nada’, antigravitacijska skulptura, izvedena u čeličani Hüttenwerke Krupp Mannesmann GmbH, koju je nazvao prema svojoj supruzi.

Izložba je otvorena do 10. prosinca stoga, ako ste zaljubljenik u arhitekturu i dizajn, ne propustite ovaj jedinstven uvid u djela inovativnog arhitekta.

Komentari