Boja godine 2018. je…

Glasoviti autoritet koji već godinama koncem svakog prosinca najavljuje koja će to boja vladati u narednoj godini, čuveni institut Pantone, odredio je boju koja će obilježiti 2018. Riječ je o intenzivnoj ljubičastoj naziva Ultra violet.

Donedavno su stručnjaci za trendove u bojama kao potencijalnu boju godine vidjeli prvenstveno nijanse mornarsko plave, boje cikle te zagasito crvene i, premda im je zajednički nazivnik intenzivnost, ovogodišnja selekcija mnoge je iznenadila.

Objavu dijeli PANTONE (@pantone)


Izvršna direktorica Pantone Instituta, Leatrice Eiseman, opisala je ovu boju kao “najkompleksniju” jer, da bi se postigla upravo ta nijansa, potrebno je spojiti dvije gotovo dijametralno suprotne boje – plavu i crvenu. Povijesno gledano, ljubičasta je dugo bila boja prestiža, luksuza i elegancije. Njena je proizvodnja bila skup proces, a postala je dostupna široj oppulaciji tek nakon što je 1856. godine znanstvenik William Henry Perkin slučajno otkrio sintetičku ljubičastu boju.

Više no išta, ljubičasta je sa sociološkog stajališta bila simbolom hrabrosti i odlika. U Pantone Institutu naglašavaju neke od vrijednosti i odrednica suvremenog doba poput pozicija žene u društvu i pogleda na prve pokrete i sufražetkinje kojima je upravo ova boja bila zaštitni znak. Ukratko, riječ je o boji koja “izražava osjećaj dostojanstva, napretka i mogućnosti. Slavi nekonformizam i ravnopravnost. Ovaj je izbor simbolična poruka potpore osnaživanju žena jer se upravo one izražavaju u raznovrsnim oblicima bilo da je riječ o hrabrim bojama, aktivizmu ili drugim umjetničkim izrazima” naglašavaju u Pantone Institutu.


Podsjetimo, Pantone od 2000. godine najavljuje boje koje postaju trendovima i pravilima u širokom spektru dizajna. Iako, gotovo u pravilu, svake godine Pantoneovi stručnjaci uspiju izazvati oprečna stajališta među svjetskim influencerima, isto tako boja u pravilu postane hit. Posljednji primjer svakako je boja Marsala koja isprve nije izazvala oduševljenje, no kasnije su je mnogi prigrlili. Kako je ova duboka nijansa ljubičaste najnoviji izbor, preostaje nam tek vidjeti kako će ju kreativci diljem svijeta iskoristiti.

https://www.instagram.com/p/BcjuvjVF0Fn/?tagged=pantonecoloroftheyear

 

 

 

Komentari