“MUST HAVE” DETALJ: priča o najpoznatijoj ptici na svijetu koja je postala dizajnerski klasik

Priča o Eames House Birdu započinje oko 1910. godine kada se bračni par Perdew iz države Ilinois umirovio. Počeli su se baviti rezbarenjem i oslikavanjem ukrasa u obliku ptica isključivo u svrhu mamca za lov. Tada nisu mogli ni zamisliti koliku će popularnost jedan od njihovih modela ptice steći nakon samo par desetljeća 

 

 

 

Pticu su popularizirali Charles i Ray Eames, poznati dizajnerski par koji je naišao na lokalnu trgovinu tijekom putovanja po planinama Appalachian. U hrpi stvari na policama su je prepoznali i u njoj vidjeli nešto posebno. Možda je to bio njen organski oblik, jednostavnost ideje, kvaliteta izrade ili pak kombinacija svega. Ptica je našla svoj novi dom u njihovom dnevnom boravku i ubrzo stekla kultni status.

Naime, stilizirajući interijere i osmišljavajući reklame za svoje proizvode, kao asesoar često se pojavljivala upravo ova ptica… i tako je sasvim slučajno i ona postala poznata i objekt žudnje brojnih ljubitelja dizajna. Može se vidjeti čak i na naslovnici popularnog časopisa Architectural Review iz 1952. godine gdje je ptica među rešetkama koje su stvorile Eamesove stolice.

Originalni model ptice koju je izradio bračni par Perdew / Foto: Eames Office LLC

 

NOVI ŽIVOT U VITRI

Vitra, europska licencirana kuća originalnog dizajna namještaja Eames, započinje s reprodukcijom ptice i naziva je ‘Eames House Bird’. Cilj im je bio napraviti što vjerniju repliku originalnog modela. Tijelo ptice izrađuju od čvrstog drveta johe i s čeličnim žičanim nogama, iako je original napravljen od bora.

Foto: Dwell.com

 

Dizajnerski produkt je u ovih 70-ak godina od kada se prvi put pojavio u reklami za Eamesov stolac, postao Vitrin bestseller. S obzirom na  jednostavni, ali opet efektni dojam koji ptica ostavlja, to nas ne iznađuje. Izvrsno se uklapa u minimalistički stil uređenja interijera.

Foto: Dwell.com

 

Tijekom godina, Vitra se dokazala u više navrata kao majstor kolekcije za ‘ograničeno izdanje’. Predstavili su redizajniranu verziju ptice napravljenu od drva oraha u prekrasnoj, toploj smeđoj boji. Taktički povećana prodajnost ‘već željenog’ predmeta kao ograničenog komada je dobitna kombinacija koja zasigurno djeluje vrlo primamljivo za potencijalne kupce i kolekcionare.

Foto: Vitra.com

Ako smo vas zainteresirali za napoznatiju ukrasnu pticu na svijetu i želite ju u svom domu, na Vitrinim stranicama možete je naručiti za 210 dolara.

Komentari