ČAROBNI HOBBITON U KREŠEVU: Bosna ima svoj adut za ljubitelje popularne franšize

Kreševski Hobbiton smješten je u selu Rakova noga u blizini grada Kreševa, 40-ak minuta vožnje od Sarajeva. Iza ove zanimljive ideje stoje četiri sestre koje ovu lokaciju posjećuju još od djetinjstva. Ideja se javila i zbog ljubavi prema putovanjima i neobičnim mjestima uz želju oživljavanja turizma u Kreševu.

 


Bajkovite kućice skrivene ispod brdašca i obrasle travom, koje na prvu izgledaju poput velikog bureta, dobro poznaju svi obožavatelji Tolkienovih djela o hobitima, izmišljenim malim bićima, koji žive u ovim nastambama. Hobiti i njihove čarobne kućice zaludile su svijet, pa su tako stigle i do Bosne i Kreševa, gdje su ih napravile tri sestre.

Sve je pokrenula Marija, inženjerka geologije koja je ideju prezentirala sestrama Milijani, Vedrani i Valentini, a onda i roditeljima koji su također od velike pomoći. Iako su se ugledale na najpoznatije hobitske kućice na Novom Zelandu nisu željele stvoriti kopiju već da svaka kućica predstavlja neku znamenitost Kreševa.

FOTO: BHRT

Dvije kućice su izgrađene u periodu od godine dana, a tri se završavaju. Sestre sudjeluju i u samom uređenju pa će svaka kućica imati nešto što neka od njih posebno voli. Prva kuća, sa okruglim zelenim vratima i prozorom, nazvana je Lipa po selu u kome je arhitektica Milijana provela veći dio djetinjstva.

Ona je zadužena za nacrte i nadgledanje projekta. Marijina kuća nosi ime Ober po pećini u Kreševu. Tavan je ukrašena stalaktitima kako bi pružila osjećaj kao da ste u pećini.

Foto: Booking.com

Ostale tri kuće, koje bi uskoro trebale biti završene, dobit će nazive po lokalnim znamenitostima, a iako su tek u izgradnji, turisti ih već posjećuju. Valentinina će se zvati Čador. Tako se zove jedan od vrhova planine Bitovnje, čiji se dio nalazi u kreševskoj općini. Trebala bi biti uređena po uzoru na katune, drevne čobanske stanove, planinske kolibe.

FOTO: HOBBITON.BA

Vedrana dizajnira luksuzniju kućicu Bedem, sa kraljevskim stilom jer je to bila tvrđava u kojoj je bosanska kraljica Katarina provela određeni dio vremena. Peta je rezervirana za roditelje.

FOTO: HOBBITON.BA

Budući da imaju građevinsku firmu lako je bilo realizirati projekt uz pomoć tate. Nad kućicama je postavljeno pola metra zemlje i posađena trava što je odlična toplinska izolacija. Oni koji se žele zagrijati mogu naložiti starinsku peć.

U planu je uređenje dječjeg igrališta, a svaka bi kućica uskoro mogla imati i mini spa na prirodnoj bazi jer je u blizini izvor mineralne vode.

Predviđeno je da svaka kućica može primiti četiri gosta. U njima se nalaze dnevni boravak odvojen os spavaćeg dijela, manja kuhinja s blagovaonicom te kupaonica.

Foto: Booking.com

 

Komentari