PREKRASNI ORAŠAR: kako je drveni lutak postao najpoželjnija božićna dekoracija

Još nas samo nekoliko tjedana dijeli do Božića, pa je pravo vrijeme za stvaranje božićne bajke

 

 

Božić je vrijeme kad se domovi pomno dekoriraju i ukrašavaju kako bismo blagdane proveli u toplini svog doma s prijateljima i obitelji. Svaki dom ima svoje favorite i tradicije kada je riječ o ukrašavanju, a kako bi stvorili pravu božićnu čaroliju, osim božićnog drvca postoji cijeli niz dekoracija. Jedna od njih posljednjih godina posebno se ističe, a radi se o figuri Orašara.

 


ORAŠAR: simbol sreće koji tjera zle duhove

Figura danas jednog od najpoznatijih simbola Božića prvi se put pojavila pred kraj 17. stoljeća, nastala je u Njemačkoj, a popularnost mu je posebno narasla nakon Drugog svjetskog rata kada su američki vojnici stacionirani u Njemačkoj pri povratku u USA kao suvenir donosili drvenog lutka. Osim toga, popularizaciji je pridonio i balet Orašar, jedna od najljepših ispričanih priča klasične umjetnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOLIUM ART (@loliumart)


Danas gotovo pa da ne postoji dom u kojem Orašar nema svoje mjesto. S vremenom je paleta boja u kojima je moguće pronaći Orašara postala gotovo pa beskonačna. Bez obzira na boje koje prevladavaju u vašem domu u blagdansko vrijeme, radi li se o tradicionalnim zlatno- crvenim kombinacijama, ili nekim drugim bojama, Orašara je moguće pronaći u odorama svih boja pa će zasigurno pronaći mjesto u nekom kutku doma.

Osim kao klasični ukras za drvce, pronalazimo ih i na adventskim vijencima, na ulazu u domove, čak i na slasticama, ukratko motiv Orašara možete u svoj donijeti na niz načina, stoga, prepustite se mašti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angel Avenue (@angel_avenue_uk)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Božićna priča (@bozicna.prica)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by __ (@heavenly_by_nina)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by __ (@heavenly_by_nina)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matea Halilovic (@matea_halilovic)

Komentari