Kao iz bajke: četiri prijedloga za savršen blagdanski stol

Posebnoj, svečanoj ali i spontanoj atmosferi koja vlada za blagdanskom trpezom uvelike doprinosi i ono što se nalazi na njoj – i to ne samo hrana, nego i stil uređenja. Odabir tanjura i pribora za jelo, zdjela, kao i boja, uzoraka i dekoracija itekako doprinose željenoj atmosferi.

 

Božićni stol koji okuplja cijelu obitelj u nadolazećim danima bit će uz bor jedan od elemenata gdje ćemo izražavati svoju kreativnost. Ovisno o tome koji način serviranja hrane preferirate i kakve ste boje i dekoracije odabrali za bor diktirat će i što će se naći na blagdanskom stolu. Za vas smo izdvojili nekoliko nama najdražih blagdanskih trpeza koje smo slagali prošlih godina.

 

NEPROLAZNA KLASIKA

Standardna crvena boja koja je u većini domova prisutna idealna je i za stolove. Bez obzira odlučite li se na jednobojan crveni stolnjak ili uske „trake“ od nadstolnjaka. Crvena podloga već će dati svečani dojam. Volite li kao i mi uistinu bogat i šaren stol, crvenom stolnjaku pridružite kićene crvene i zelene tanjure. Uz nekoliko kuglica od vate i par božićnih slatkiša vaš stol će biti prava oda Božiću.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

SNJEŽNA IDILA

Oni koji vole snježni Božić tu je također sveprisutna bijela kod koje nema puno filozofije. Pretjerat se ne može, bijeli stolnjak na koji slobodno možete smjestiti i bijele nadstolnjake s protkanim bijelim uzorcima ili rubovima od bijele čipke dat će otmjenu bazu. Dopunite li ih visokim, elegantnim svijećama i opet nezaobilaznim snježnim kuglicama elegancija u vašem domu je zagarantirana. Onima kojima su svi bijeli elementi možda prehladni dovoljno će biti nekoliko češera ili drvnih dekoracija kako bi cijela priča dobila toplu notu.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

S DOZOM LUKSUZA

Bijela kao podloga isto se tako može oplemeniti dodavanjem jedne od tradicionalnih božićnih nijansi zlata, srebra ili bakra. Bit će dovoljan nadstoljnjak, svijećnjak i tek nekoliko kuglica u istoj nijansi koje možete postaviti u zdjelu da vaš stol bude bijeli s dozom luksuza. Oko vezanja salveta budite kreativni, bez obzira kako odlučite dekorirati stol. Štapići cimeta, male kuglice ili češer zavezan oko bijele salvete pridonijeti će tome da vaš stol bude jedinstven.

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

MODERNO NADAHNUTO TRADICIJOM

Za kraj ostavili smo jedan moderno serviran stol na kojem nismo postavili stolnjak, glavnu riječ vodi veliki adventski vijenac kojeg smo obogatili ukrasima s bora. Na samom stolu uz vijenac jedina dekoracija je velike raskošne kuglice u obliku pahulje. Dovoljan vam je samo jedan dominantan detalj poput njih da vaš stol zasja punim sjajem.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Nadamo se da će vam naša galerija božićnih stolova dati inspiraciju za uređenje vaših blagdanskih trpeza. Želimo vam dobar tek i ugodne i sretne blagdane u krugu vaših najbližih.

 

Komentari