DIZAJNERSKI DEUS EX MACHINA: leteći stol koji se po potrebi spušta sa stropa

Pariški studio JCPCDR Architecture kreirao je Leteći stol koji je idealan komad namještaja kada želite uštedjeti na prostoru. Stol od hrastovine ima svoju “stalnu bazu” na stropu te se s njega, kada se ukaže potreba, spušta uz pomoć mehanizma koji izgleda poput sigurnosnih pojaseva

 

 

 

Stol koji se pojavljuje iz visina i nestaje s poda vašega doma i to onda kada vama odgovara njegovi kreatori, studio JCPCDR Architects nazvali su Letećim stolom. Napravljen od svijetle hrastovine, Leteći stol se podiže i spušta sa stropa uz pomoć mehanizama koji izgledaju poput sigurnosnih pojaseva. I može, s obzirom na to da se pojasevi mogu podesiti na željenu visinu, biti radni stol dok stojite, ili pak sjedite, kao blagovaonski stol ili pak klub stol u boravku ili dok igrate šah…

Ova mogućnost podešavanja omogućava da Leteći stol prilagodite svojim trenutnim aktivnosti, ali i tjelesnoj visini.

 

LEBDEĆI KREVET: idealan za mali stan ili kad trebate dodatni ležaj za goste

Foto: David Foessel

 

“Ove se četiri široke i čvrste trake namotavaju oko motora s daljinskim upravljanjem, što omogućava stolu da se postepeno spušta do željene visine. Kada se Leteći stol spusti, trake možete ostaviti pričvršćenima tako da stol lebdi, potpomognut njima ili ih odvojiti i povući na strop, da vam ne smetaju. Tamo mogu biti sve dok vam opet ne budu potrebne, a za to vrijeme stol svoju stabilnost ima u četiri noge. Te četiri noge su inače sklopive i mogu se sakriti ispod radne plohe stola”, objašnjava dizajner Jean-Christophe Petillault iz JCPCDR Architects za portal Dezeen.

Foto: David Foessel

 

Petillault otkriva da se ideja za Leteći stol rodila dok je radio na nekoliko projekata obnove ureda u Parizu, pokušavajući pronaći načine kako prostore učiniti prilagodljivijima.
“Zbog skučenih uredskih prostora u gradu, vrlo je važno da sobe budu multifunkcionalne i da se mogu koristiti u više svrha te prilagoditi samim korisnicima, odnosno njihovoj visini. Primjerice, iako nisu uvijek zauzete, prostorije za sastanke gotovo svaki ured mora imati. Time se gubi dragocjeni prostor, pa je stoga dobro razmisliti kako se on sve u međuvremenu može iskoristiti”, kaže dizajner.

 

Foto: David Foessel

Dizajner ističe kako Leteći stol nije isključivo rađen za ured, nego i za sve druge interijere, pa tako i životne prostore.

“Želio sam dizajnirati veliki stol koji bi mogao poslužiti za više namjena i prilagoditi se vrlo različitim situacijama. Leteći stol može funkcionirati kao stol za sastanke i radni stol u uredu ili nekoj radionici poput stolarske; kao stol za blagovanje, ispijanje kave, druženje…”, dodaje.

Foto: David Foessel

“Spremište” stola odnosno stropni nosač prati prilagođena rasvjeta, koja je integrirana u njega te ima funkcionalnu i dekorativna komponentu, što ovaj prilično masivan komad drvenog namještaja čini lakšim. Dizajner je time želio da tradicionalno veliki i teški komad namještaja postane svestran, razigran i suvremen predmet.

 

Komentari