Teško ih je ne obožavati. Kultni komadi kralja dizajna

Nekoć zlatni dečko britanskog dizajna, koji se u međuvremenu prometnuo u jednog od najpoznatijih u svijetu, navršio je 21. svibnja 60 godina. Možda vam njegovo lice i ne govori previše, no njegove radove, naročito visilice, će vam itekako biti poznate

 

 

Najčudesnije kod Toma Dixona, produkt dizajnera, jest sposobnost povezivanja dizajna s globalnom proizvodnjom i brendiranjem, ali i to što je samouk. U svijet dizajna ušao je sredinom 80-ih, a do tada se bavio lončarstvom i glazbom. Do dizajna ga je dovela ljubav prema motociklizmu i želja da od starih dijelova motocikla izradi namještaj. Tako je nastala kultna stolica S oblika. Danas, 21. svibnja, ovaj Britanac, koji u posljednje dvije godine surađuje i s Ikeom, slavi 60. rođendan.

U tom vrlo kratkom vremenu je zlatni dečko britanskog dizajna postao jedan od najpoznatijih u svijetu te je danas kreativni direktor branda Tom Dixon, specijaliziranog za oblikovanje rasvjete, namještaja i dodatka za dom. U njegovoj dizajnerskoj manufakturi zaposleno je preko 100 ljudi koji na čelu s njim potpisuju i uređenje vrhunskih interijera poput Harrodovog sendvič bara, restorana Barbecoa Jamiea Olivera i Mondrian Hotela u Londonu. Njegovi radovi postali su ikone industrijskog dizajna, a nalaze se u muzejima diljem svijeta, uključujući i njujoršku MOMU i centar Georges Pompidou u Parizu.

“Da bi postao globalni interes, poput mode, dizajn mora naučiti pričati priče. U svijetu u kojem postoji previše komunikacije, potrošač traži vodiče: priča ili jaka ideja odmah postaje svjetlo koje će mu pomoći u navigaciji. Ovo stvaranje narativa smatram zadatkom dizajnera“, objašnjava Tom Dixon smisao dizajna kao i proizvoda koje oblikuje. A najpoznatije od njih predstavljamo vam u nastavku…

 

Melt visilice sa svojim neodoljivim kuglama, inspiriranim onima iz diskoteka te modom iz 17. stoljeća, zavladale su boravcima i blagovaonicama, baš kao i kolekcija Wingback – stolice, naslonjači i dvosjedi.

 

 

Blještavila i sjaja koji su ponekad na rubu kiča, u njegovim komadima ne nedostaje, no unatoč tome, sjajno se uklapaju u svaki stil interijera, pa čak i onaj inspiriran minimalizmom ili primjerice skandinavskim stilom. Upravo tome je je svjedok njegova kolekcija visilica Mirror Ball.

 

Dixonov prvi poznatiji rad, kultna stolica S rađena je za talijanskog proizvođača Cappellinija.

 

Bell stolne lampe oblikovane su od prešanog čelika, a zatim presvučene u mesing, bakar, krom ili sjajnu crnu odnosno plavu boju. Njezina reflektirajuća površina dopušta joj, kao i kod Melt i Mirror Bell visilica, da poprimi obilježja svoje okoline.

 

 

Iz kolekcije Beat svakako su najpoznatije visilice, koje često čine kompoziciju više njih. Također su poznate i podne i zidne lampe iz ove kolekcije.

 

 

 

Komentari