Najbolje od domaćeg dizajna na jednom mjestu. Pogledajte zanimljive novitete

Domaći produkt dizajn uvijek ima što ponuditi i kada se čini da je situacija s’status quo’ i da nemamo što ponuditi domaćem, a kamoli stranom tržištu. Ovogodišnja Ambijenta na zagrebačkom Velesajmu predstavila je neke nove radove, a mi smo za vas odabrali nabolje

 

Salon namještaja i popratne opreme Ambienta posljednjih nekoliko godina predstavlja i domaći dizajn, radove studenata i učenika umjetničkih škola i to je postala svojevrsna tradicija. Za novinare, dizajnere i arhitekte to je gotovo najzanimljiviji dio priče jer svi žele vidjeti novu snagu i energiju koja dolazi. Nerijetko su ti proizvodi i inovativni, a to je ono što je jedna od glavnih odlika dizajna, pored funkcionalnosti i estetike.

Kako bi se potaknula priča o hrvatskom dizajnu i onom u regiji, novinari su i ove godine dodjeljivali nagrade najboljima koji su izlagali u tzv. Design zoni.

Prva nagrada pripala je novoj kolekciji rasvjetnih tijela (dolje ispod) Martina Grubića koji stoji iza branda Luminis Lamps. Njegova kompozicija visilica oplemenjena ovaj puta bakrom te kao i uvijek do sada, led tehnologijom.

 

Foto: Promo

 

Foto: Promo

 

Pravo oduševljenje izazvala je jedna sjajna kuhinja (dolje ispod i na naslovnoj slici) kojoj je pripalo drugo mjesto prema sudu novinarskog žirija. Kuhinja je plod suradnje Stolarije Knapić te Miele kuhinjskih aparata, što je rezultirao savršenim spojem tehnologije, dizajna, mogućnosti, inovativnosti… Posebnost ove kuhinje jesu integrirana rasvjeta, tzv. smooth zatvaranje fronti i ladica te ladice s mirisom cedra, koje pružaju jedinstven ugođaj prilikom kuhanja.

 

Foto: Promo

 

Treće mjesto pripalo je nagrađivanom bosansko-hercegovačkom dizajnerskom brandu MS Woods, a glavni krivac je elegantna i jednostavno oblikovana stolica Ena od bukve. MS Woods poznat je i izvan granica svoje domovine, ali i regije, te je rado viđen i nagrađivan izlagač na poznatim svjetskim sajmovima i natjecanjima.

 

Foto: Promo
Foto: Promo

 

Veliko zanimanje izazvala je dizajnerska priča Marastracije, mlade Josipe Maras i njezina Studija Tapete. Grafička dizajnerica izrađivala je plakate i ilustracije s duhovitim natpisima, a sada je priču preselila i na tapete, koje prilagođava svojim dimenzijama motiva za određeni prostor, maksimalno se prilagođavajući krajnjem korisniku.

 

Foto: Promo

 

Foto: Promo

 

Podne i stolne lampe Moai djelo su dizajnera iz Contura Lignor Woodlight iz Pleternice i osvajaju svojim elegantnim i jednostavnim dizajnom od tankih drvenih elemenata.

Foto: Promo

 

Deez se ove godine predstavio dvama novim proizvodima prepoznatljive minimalističke estetike – komodom Komodulom i okruglim blagovaoničkim stolom Orbis. Tu su naravno i stalci za vino i knjige, podmetači za čaše, rasvjetna tijela i daske za rezanje.

Foto: Promo

 

Foto: Promo

 

 

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

 

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Komentari