DRVENA KUĆA U SRCU MOSLAVINE: boho idila za dvoje umirovljenika, povratnika s Novog Zelanda

Nakon života na Novom Zelandu i u Australiji, Mirjana se sa suprugom odlučila skrasiti u drvenoj kući okruženoj cvijećem i prirodom, nedaleko od Popovače. Tako se vlasnici ostvario životni san da mirovinu provede u svom rodnom kraju, u kući na osami

 

 

 

 

Mirjana Petravić živi ono o čemu mašta veliki broj radnih ljudi: dočekati mirovinu i proživjeti je na nekom skrovitom mjestu okruženom prirodom. No, ostvarenje njezina sna – drvena kuća u rodnom kraju i negdje na osami bilo je pomalo i odvažno. Naime, nekadašnja pedagoginja i viša medicinska sestra u kuću nedaleko Popovače doselila se ravno iz Australije u kojoj je živjela četiri godine. Prije toga, Mirjana je s obitelji provela 23 godine u Novom Zelandu.

 

Foto: Privatni arhiv

Kako se kuća počela raditi dok su oni još bili u Melbourneu, nije bilo jednostavno dovršiti je i sve dovesti u red.

“Dok je kuću prema mojim zamislima radila mala tvrtka iz Bjelovara, mi smo bili u Australiji. S obzirom na vremensku razliku od osam sati nije bilo lako komunicirati i dogovoriti. No uspjeli smo je izgraditi za manje od dvije godine uključujući sve pripreme i zemljane radove”, govori Mirjana dodajući kako je zadovoljna ishodom:

“Kuća se lijepo uklopila u pomalo divlji okoliš, a opet blizu glavne ceste”.

Foto: Privatni arhiv

Na prvi pogled se čini znatno manjoj nego što jest – prizemlje ima oko 56 četvornih metara a toliko i potkrovlje. U donjoj etaži smješten je dnevni prostor otvorenog plana – kuhinja, blagovaonica te boravak, zatim spavaća soba i kupaonica. U potkrovlju se nalaze tri spavaće sobe s kupaonicom namijenjene Mirjaninih troje djece kada iz Australije dođu u posjetu.

 

Foto: Privatni arhiv

Okućnica je dodatni adut jer dobar dio vremena vlasnici provode na noj – bili na nekoj od dvije terase koje se nalaze ispred i iza kuće. Pored kuće je i malo drveno spremište te natkriveni parking za auto te ima sve potrebno za uživanje tijekom cijele godine. Ne samo ljeta, nego i zime ovdje su prekrasne, naročito ako imate dobro grijanje. Mirjana se odlučila za podno grijanje i preporučuje ga svima.

Foto: Privatni arhiv

Iako je oduvijek uživala u uređenju doma, Mirjana priznaje da je ovoga puta bila malo drugačija priča jer je trebalo voditi računa da interijer bude u skladu s eksterijerom. Prvotna zamisao je bila da se bude u rustikalnom i farmhouse stilu, no onda se tijekom uređenja sve više skretalo u boho i skandinavski stil. No, i ova dva stila savršeno se uklapaju u koncept drvene kuće i rustikalni ugođaj jer odišu prirodnošću, toplinom i spontanošću.

“Bilo je tu dosta pokušaja i pogrešaka, a boho je vjerojatno utjecaj moje mame koja me nekad živcirala svojim kičem”, kaže kroz smijeh Mirjana te dodaje kako njezin dom stalno doživljava promjene.

 

Foto: Privatni arhiv

“Često mijenjam detalje kao što su jastučnice, tepisi i druge sitnice. Obožavam biljke, košare, ratan, različite teksture i uzorke. Volim toplinu drva i prirodnih materijala, kao i makramee te neibježnu Fridu Kahlo”, ističe vlasnica čiji je dom prava kombinacija starog i novog. Uz boho elemente, Mirjana uživa i u starim stvarima koje odišu tradicijom. U dvije godine, koliko živi u kući uspjela napraviti pozamašnu kolekciju starih predmeta koje su joj prijatelji pronalazili na svojim tavanima i u šupama.

Foto: Privatni arhiv

No namještaj nije tako starog datuma i kupljen je prilikom useljenja, a jedina iznimka je četiri desetljeća stari stolac od ratana koji je Mirjani poklonila sestra. Vanjski prostor je namješten s nekoliko garnitura za sjedenje odnosno blagovanje, budući da se u eksterijeru boravi dobar dio godine. Tišina, pogled na cvijeće, voćnjak i zelene bregove savršena je kulisa za dnevni boravak na otvorenom, a u sve su se savršeno uklopili stari prenamijenjeni predmeti poput bicikla, tački, buradi i lonaca. Davanje novih uloga starim komadima Mirjanin je hobi.

 

Foto: Privatni arhiv

 

“Ponosna sam na moje dvorište i biljke. Imam mali voćnjak s 12 različitih mladih voćaka. Tu je i moje omiljeno drveće, šest breza koje smo donijeli iz obližnje šume”, ističe Mirjana te otkriva i cijenu svoje kućice-slobodice:

“Uz dokumentaciju, priključke, temelje, zemljane radove kojih je bilo puno jer je kuću trebalo ukopati s prednje strane da bi se izbjegle stepenice otraga te sama kuća stajali su oko 90 tisuća eura. No, računamo li samo drvenu konstrukciju (bez temelja), to je oko 40 000 eura uključujući šupu i sjenicu”.

 

Foto: Privatni arhiv

 

 

 

 

 

 

Komentari