OD IDEJE DO REALIZACIJE: stvaranje spavaće sobe s garderobom by Mirjana Mikulec interijeri

Ako želite da sve funkcije u spavaćoj sobi budu zadovoljene i da prostor bude iskorišten na najbolji mogući način i pritom ima i zaseban garderobni prostor, najbolje je ne preskakati korake i – odlučiti se za namještaj po mjeri

 

 

 

Svi bismo željeli imati u svojoj spavaćoj sobi zaseban garderobni prostor, umjesto klasičnih ormara koji stoje pored kreveta, okrenuti prema njemu pa ponekad onemogućuju prohodnost te usto zagušuju prostoriju i ona izgleda manja. Garderoba je teško izvediva jer spavaće sobe u današnjoj stambenoj arhitekturi uglavnom oskudijevaju kvadratima. No, i kada postoji mogućnost da se to ostvari, potrebna je ipak pomoć dizajnera kako bi se ideja izvela na najbolji mogući način.

Na primjeru spavaće sobe od 15 kvadrata možete vidjeti kako je studio Mirjana Mikulec interijeri, u suradnji s tvrtkom Elgrad, realizirao i zaseban garderobni prostor.

Prvi korak je bio sastanak s klijentima kako bi se saznale njihove želje i ideje te se uskladile s mogućnostima prostora koji je na raspolaganju. Klijenti su željeli da izgled spavaće sobe bude povezan s ostatkom njihova interijera koji odiše jednostavnošću, s dominacijom neutralnih boja i  malo drugačijim, no suptilnim naglascima koji će biti primjetni, ali ne i napadni. Jedan od zahtjeva bio je i veći garderobni prostor.


PLANIRANJE PROSTORA

Nekoliko kvadrata viška omogućilo je drugačiji koncept ove spavaće sobe, kojim se dobio zasebni garderobni prostor. Dizajnerski tim Mirjane Mikulec odlučio je prostor podijeliti na dva dijela – garderobni i spavaći. Ulogu pregrade u prostoru preuzeo je upravo ormar.

Garderobni ormari smješteni su odmah uz ulaz, dok je spavaći dio – ležaj s noćnim ormarićima uz prozor. Iz garderobnog prostora se ulazi i u kupaonicu, koja pripada ovoj spavaćoj sobi, što je praktično. Garderoba ujedno dijeli kupaonicu od spavaćeg dijela.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Prijedlog je da se ormari, planeli i noćni ormarići rade po mjeri. Dobra strana namještaja po mjeri je što možete imati dimenzije točne u centimetar, dizajn kakav želite te kreirati unutrašnjost ormara kakvu želite i posve je prilagoditi svojim potrebama.

U dogovoru s klijentima osmišljen je ormar u obliku slova L s policama i vješalicama, a tim Mirjane Mikulec predložio je da fronte nemaju ručke nego da se otvaraju na potisak, a da budu izvedene od FENIXA te korpus ormara od bijelog iverala.

Nacrt ormara / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

 


PRIJEDLOG UREĐENJA

Kako je želja klijenta bila jednostavnost, u prijedlogu uređenja dominiraju ravne linije te koloristički odabir neutralnih tonova sive uz dodatak dekora drveta koji je dao dozu topline. Akcentni zid iznad kreveta obložen je panelima – gornji je u sivom pločastom materijalu, a donji u dekoru drveta koji je nastavljen i na zidu gdje je prozor, te je pretvoren u policu. U dekoru drveta zamišljeni su i noćni ormarići.

3D idejno rješenje / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Ormarom okrenutim od spavaćeg dijela dobila se glatka površina u tamno sivoj boji koja preuzima ulogu zida. Nije uobičajeno da se pozadina ormara radi od istoga materijala kao fronte, no ovdje je to bilo potrebno kako bi se prostor i ujednačio.

 

3D idejno rješenje / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Ovakav koncept ormara,osim što odvaja garderobu, skriva pogled na ormare i na ulaz u kupaonicu, a spavaća soba dobiva potrebnu privatnost.

3D idejno rješenje / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Kako bi se unijela razigranost u prostoriju, a istovremeno zadržala jednostavnost i stilska usmjerenost, na zid nasuprot kreveta stavljena je tapeta s crno-bijelim motivima noćne atmosfere velegrada. 

3D idejno rješenje / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

IZVEDBENO RJEŠENJE

Prema prijedlogu dizajnera, sve osim kreveta u ovoj spavaćoj sobi bi trebalo biti izrađeno namještajem po mjeri, što je i prihvaćeno od strane klijenta. Jedine izmjene odnosile su se na nijansu sive, koja je sada svjetlija, i na vrstu materijala. Umjesto predloženog FENIX, garderobni ormari (fronte i stražnji dio) napravljeni su od PET MATA, dok je unutrašnjost, prema prijedlogu, ostala u bijelom iveralu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Također, vlasnici su odustali od panela s policom u dekoru drveta na zidu ispod prozora te su se odlučili za zidne svjetiljke u crnoj boji, jer su im se više sviđale.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Dodatna preinaka idejnog rješenja odnosila se i na visinu panela iznad kreveta – ona je sada sasvim do vrha zida, gdje se spaja sa stropom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Iako je i inovativni i tehnološki super napredan FENIX idealan za fronte namještaja, klijenti su se odlučili za PET MAT. Riječ je o iveralu ili medijapanu presvučenim PET-om, prozirnom termoplastičnom smolom što ga čini manje osjetljivim na habanjem stvaranje mrlja i ogrebotine. Na njemu se otisci prstiju ne vide, što ga čini idealnim materijalom za fronte ormara, naročito onih koji se, kao ovaj, otvaraju na potisak.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROMO

Komentari