Balkoni i terase: kako s minimalnim ulaganjima do ugodnog kutka?

Uređenje balkona i terasa ne mora biti skupo ni komplicirano, ono je prije svega kreativan proces kroz koji ćete ,,zarobiti’’ djelić prirodnog okoliša i oblikovati ga prema svom ukusu.

Donosimo nekoliko savjeta kako na financijski najpovoljniji način osvježiti balkone i terase i pritom stvoriti efektno i funkcionalno rješenje.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Dama u bijelom

Osnovna ideja ovog uređenja je spoj bjeline, podatnosti, udobnosti i čistoće… Za to je potrebno investirati u samo pokoju kanticu bijele boje, nekoliko starih jastuka (može i onih koje više ne koristite u spavaćim sobama), nekoliko metara čipke ili tila i pokoji dekorativni element. Ukratko, na bijeli pleteni sjedeći namještaj s pripadajućim garniturnim stolom smjestite veće bijele dekorativne jastučiće na koje možete našiti volane, ili ih s jedne strane presvući čipkom. Uz to smjestite nekoliko postojećih većih posuda za bilje, a u koje je poželjno posaditi veće grmove bijelog cvijeća, poput božura.

Na zid postavite plastificirani poster s prizorom staklenke ispunjene bisernim perlama ili krletkom s bijelim pticama… Za kontrasno isticanje svježine bijele boje, predlažem da se jedan od vanjskih zidova oboji u crnu ili ugodnu antracit boju. U samom kutu ispod nadstrešnice predlažem postaviti stari kišobran koji možete dati presvuči u sniježno bijelu čipku, tako da izgledom podsjeća na stare damske suncobrane – ovo rješenje će još bolje izgledati ako se iza njega sakrije balkonska zidna svjetiljka. Kako bi se zadržao osjećaj bjeline, predlažem da se zadržite na cvijeću i ostalim dekorativnim predmetima u bijeloj boji, nadopunjenim mnoštvom zelenog ukrasnog bilja većih dimenzija, poput palmi ili starije paprati.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Šareno, molim!

Balkoni u raznim bojama, bilo da je riječ o nježnim pastelama ili žarkim tonovima, uvijek će izgledati vedro, poletno i mladenački, a naročito ako je riječ o manjim balkonima u urbanim centrima, gdje nerijetko vlada dosadno sivilo okolnih fasada.

Za osvježenje atmosfere takvog balkona dovoljno je uložiti u nekoliko kantica boje i nekoliko metara raznobojnih tkanina. Neke od efektnih kombinacija boja na ovim balkonima bit će ljupka fuksija u kombinaciji s kivi zelenom bojom, primjerice, ružičasto obojen stol i zelene stolice, uz koje je, kao zaštita od sunca i znatiželjnih pogleda, dobro na ograde postaviti platnene tende na prugice u raznim bojama. Danas je u trendu kombiniranje različitih dezena, poput kariranog s cvjetnim uzorkom ili točkica s većim geometrijskim motivima. Uz ovakve šarene balkone izvrsno će se uklopiti vlastoručno obojene prazne limenke u raznim bojama (može i od boja koje ste koristili za bojenje namještaja), u koje ćete smjestiti začinsko bilje ili druge ukrasne lončanice.

Na šarenim balkonima je poželjno staviti naglasak na ukrasno bilje gustih, zelenih listova, a manje na raznobojno cvijeće, kako se ne bi izgubila ljepota šarenila samog namještaja i dekorativnih elemenata. Ovako uređene balkone naročito predlažemo za mlađe stanare, kao i za sve koji se bave kreativnim poslovima.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Kako  iskoristiti odbačene predmete?

Jedno od najjeftinijih rješenja je lakiranje ili bojenje starih kašeta za voće koje se mogu koristiti kao stolić, naročito ako oko tako ,,ušminkane” kašete razbacate veće i deblje jastučiće za sjedenje. Kašete mogu poslužiti i za grupiranje posuda za cvijeće na ,,strateški” određenim mjestima na balkonu.

Od većih starih zavjesa može se napraviti romantičan stolnjak ili prozirna pregrada dijela terase, dok primjerice otvoreni starinski koferi mogu izvrsno poslužiti kao dekorativni detalj u koji ćete smjestiti lončanice cvijeća… na posude za cvijeće u otvorenim starim koferima predlažemo zalijepiti naljepnice s oznakama država, kakve se obično lijepe na automobile.

251600_nordhemsg_74_low_0024

Dodatni savjeti

  • Bojenje namještaja i presvlačenje tkaninama i dalje su najbrže i relativno najpovoljnije ,,tehnike” za trenutno osvježenje svakog balkona i terase.
  • Na balkonima koji nisu popločeni predlažem čitavom kvadraturom postaviti umjetnu travu otpornu na sve vremenske uvjete, koja se može naći u vrtnim centrima. U ponudi je nekoliko varijanti – svijetle ili tamne boje, kao i s vlatima različitih duljina.
  • Jednobojne ili šarene božićne lampice pokazat će se izvrsnim dekorom i na zidovima ili ogradama balkona za ljetnih večeri.
  • Za manje balkone posebno preporučam multifunkcionalne stoliće, kojima se štedi prostor, a koji istovremeno mogu poslužiti kao posuda za cvijeće, radni stol ili mjesto za doručak.
Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.
Komentari