URBANA OAZA NA ZADNJEM KATU: terasa stvorena za uživanje i blagovanje na otvorenom

Terasa na zadnjem katu stambene zgrade u Barceloni postala je, kako su i željeli vlasnici, urbana oaza u kojoj će se opustiti, ali i svakodneno objedovati te pozivati prijatelje na druženje.

 

 

Dizajner Ignasi Bisbe iz studija Teodore Exteriorisme potpuno je preuredio prostranu terasu u Barceloni. Tako je eksterijer stana na zadnjem katu zgrade od zapuštenog prostora sa stolom i nekoliko biljaka postao urbana oaza i utočište cijele obitelji u ljetnim mjesecima, okružena zlelenilom, s blagovaonicom i prostorom za odmor i opuštanje. Ovakav izgled i sadržaj terase je baš onakav kakav su željeli njegovi vlasnici.

FOTO: PEPA OROMÍ

PERGOLA JE BILA KLJUČNA

Pergola je bila ključni element za dobivanje sjenovitog područja, zaštićenog od sunca za opuštanje odnosno dnevnog boravka na otvorenom. Odabrana je jednostavna pergola od metala s krovom od uskih letvica koje podsjećaju na metalne žaluzine.


FOTO: PEPA OROMÍ

CHILL OUT ATMOSFERA

Za udobnu kutnu sofu u obliku slova L na kojoj se može i drijemati napravljena je drvena konstrukcija po mjeri, na koju su stavljeni pomični jastuci. Po potrebi jastuci i sjedišta se mogu spremiti ispod drvene kutne garniture. Jastuci i tamno drvo za sofu, tepih od jute kao i podovi, potpomognuti biljem, dali su prostoru opuštajuću, lounge atmosferu. Sintetički decking je savršen za terase – otporan je na sunce, vodu i mrlje te ne zahtijeva pomno održavanje.


JEDNOSTAVNO ODRŽAVANJE BILJAKA

Dizajner Ignasi Bisbe odabrao je biljke trajnice za terasu i to one vrste koje ne trebaju puno njege. To su vrste koje dobro uspijevaju pri slabom suncu  poput rajskih ptica, eugenija (poznata i kao surinamska trešnja), palmi i hortenzija, budući da je terasa okrenuta prema sjeveru.

Da sve izgleda rascvjetano pobrinule su se hortenzije koje ovdje imaju prekrasnu ružičastu boju.


FOTO: PEPA OROMÍ

OTPORAN TEKSTIL

Perogla osigurava zaštitu od sunca i kiše ali je i tekstil za cijelu terasu odabran tako da bude otporan na sve vremenske uvjete. Tekstil je obojen pređom, stoga manje blijedi i odbija vlagu.

 


 

FOTO: PEPA OROMÍ

 

LJETNA BLAGOVAONICA

Terasa je dizajnirana za uživanje danju i noću, a blagovaonica postaje glavni sadržaj kada stigne ljeto. Svaki je kutak na terasi pažljivo osmišljen jer je, ona trebala biti poput izloga: danju zeleni spektakl, a noću osvijetljen kutak prepun čarolije.


FOTO: PEPA OROMÍ

STOL SPREMAN ZA DIJELJENJE

S istim posuđem kao u kući, stolnjak do poda i sav savršeno usklađen pribor. Tko je rekao da vanjski stol ne može biti tako lijep kao onaj u zatvorenom?


Izvor: El Mueble

 

Komentari