Na ovo treba paziti: pravilan raspored i mjere u kuhinji

Uz svoju estetsku dimenziju, kuhinje su prostorije koje traže maksimalnu funkcionalnost. Kada još uzmemo u obzir da je riječ o prostoriji za koju je potrebno izdvojiti najveći budžet u domu, posve je jasno da odabir materijala, ali i raspored elemenata mora biti pomno planiran

 

 

U kuhinji sve mora funkcionirati savršeno – od odabira boja i materijala, pa do cjelokupnog dizajna s jedne strane te rasporeda elemenata i uređaja te njihove veličine i udaljenosti s druge strane. U kuhinji ćete više nego u bilo kojoj drugoj prostoriji uočiti nelogičan raspored ili pak visinu na kojoj je postavljena radna ploha ili viseći element.

 

Foto: Vicugo

KLJUČNA PITANJA

Prije nego počnete s kreiranjem kuhinje, trebate vidjeti koliko vi ovaj prostor uopće koristite i kakav je vaš način života – volite li u kuhinji provoditi puno vremena i kuhati? Imate li namjeru držati samo osnovne namirnice ili želite da su vam police ispunjene svim i svačim, baš kao i hladnjak? Također je bitno koliko često kuhate i koja i kakva jela kuhate, jer će i o tome ovisiti izgled i sadržaj kuhinje. Isto tako, potrebe osobe koja živi sama je posve drugačija od četveročlane obitelji pa će i kuhinja biti podređena tome. Dobro je razmisliti koliko ste spremni posvetiti se održavanju i čišćenju kuhinje te u skladu s tim odabirati boje, materijale i površine.

 

Foto: Vicugo

ODREDITI ZONE

Osnovna podjela kuhinje je na zone – za kuhanje, skladištenje te pripremanje hrane uz eventualni dodatak kutka za objedovanje. Te zone trebaju naravno biti povezane, ali imati i logičan raspored kako bi nam sve bilo nadohvat ruke i  kako ne bi gubili dragocjeno vrijeme. Tako bi štednjak trebao biti posve blizu sudopera, a perilica odmah s lijeve ili desne strane njega, baš kao što hladnjak ne bi trebao biti na sasvim drugom kraju kuhinje. Također, ne preporučuje se da hladnjak bude odmah do štednjaka, nego da između bude jedan radni element, baš kao i između perilice i štednjaka. Sadržaj visećih ormarića trebao bi biti usklađen s funkcijama donjih.

 

Foto: Vicugo

 

RADNI TROKUT

Optimalan raspored u kuhinji je u slučaju linijske kuhinje smještene uza zid, u jednoj ravnini, pa je moguće tako poslagati elemente u tzv. poravnati radni trokut. Jednako dobar raspored je i tzv. radni trokut u kojem svaki od navedenih elemenata – štednjak, sudoper i hladnjak budu jedan kut koji zajedno čini trokut.

 

Foto: Vicugo

 

VISINA I ŠIRINA ELEMENATA

U dimenzijama elemenata postoje standardi koji mogu varirati, ovisno o njihovoj namjeni. Tako standardni donji elementi imaju dubinu 60 centimetara, a viseći oko 30 centimetara.  Visina donjih elemenata trebala biti biti od 85 do 92 centimetara, što ovisi o visini korisnika. Primjerice, visoke osobe trebale bi imati više donje elemente kako se ne bi morali previše sagibati prilikom kuhanja, pranja posuđa i pripreme hrane, kao što donja razina visećih elemenata može biti podignuta više od standarda. Uobičajeno je da razmak između donjih i gornjih elemenata ne bude manji od 50 niti veći od 60 cm.

Širina donjih elemenata može varirati od 15 do 120 cm, a ormari predviđeni za ugradbene aparate obično su visoki između 2 do 2,5 metra, a njihova dubina je između 35 i 60 cm. Širina im ovisi o širini aparata koji se u njih smještaju. Ormarići na kojima se nalaze radne plohe morali bi biti s donje strane nešto uvučeni (prostor za stopala).

 

 

Komentari