Tepih – više od dekorativnog dodatka

Iako na prvi pogled mogu djelovati tek poput ukrasa za pod, dobri će tepisi unijeti toplinu u prostor, zaštiti podne obloge, biti zvučni izolator, podatan pod nogama i vizualno povezivati elemente u prostoru.

Neki stručnjaci idu i toliko daleko da tvrde kako je upravo tepih onaj element od kojeg treba krenuti prilikom uređenja prostorije. U današnjoj ponudi može se pronaći tepih za svaki stil uređenja i po svakom ukusu. Uz to, drugačiji se tepisi preporučaju za svaku pojedinu prostoriju u domu, no mi ćemo se usredotočiti na one gdje su najpotrebniji – dnevni boravak i spavaća soba.

Koju boju odabrati?

Pri kupovini tepiha vodite računa o bojama u dnevnom boravku. Uzmite u obzir boju zidova, sofe i fotelja, te pritom nastojte da se ta boja nađe i na tepihu kako bi se vizualno uklopio u ostatak interijera. Uvijek popularni su i tepisi zebrastog uzorka koji su se pojavili još u prvoj polovici prošlog stoljeća, a u modu se uvijek iznova vraćaju. Najbolje izgledaju u moderno uređenim interijerima.

Osim vječnih, klasičnih tepiha poput onih orijentalnih koji nikada neće izaći iz mode, danas su u trendu i jednobojni “čupavci” koji će se dobro uklopiti u gotovo svaki stil. S druge strane, šareni pleteni tepisi unijet će dašak mladenačke atmosfere i zaigranosti u prostor.

MMI
MMI

Koliko velik bi tepih trebao biti?

Premalen će tepih izgledati pomalo mizerno dok će prevelik vizualno zagušiti prostor. Tepih ispod stolića u dnevnom boravku trebao bi se prostirati između sofe i fotelja tako da dopire do mjesta gdje će prilikom sjedenja biti stopala. Za udaljeniji dio namještaja poput vitrine ili naslonjača preporuča se zaseban manji tepih.

Kakav oblik tepiha će najbolje odgovarati?

Jedan od savjeta za odabir kaže bi tepih trebao biti otprilike pola metra manji u odnosu na najniži zid u prostoriji. Ako imate okrugli stolić, tabure, otoman ili slično, lijepo će se nadopunjavati s tepihom takvog oblika. Isto vrijedi i za četvrtaste tepihe koji će pasati uz klasičnije oblike namještaja. Kada su u pitanju spavaće sobe s velikim krevetom u sredini, možete isprobati dvije varijante: stavite dva manja tepiha s  obje strane bračnog kreveta ili pak jedan čiji je manji dio skriven ispod kreveta. Tako će prostor izgledati povezanije.

Treća su opcija nepravilni oblici poput kravlje kože koji mogu izgledati vrlo profinjeno i odgovaraju svim prostorijama, pa čak i kupaonicama. Zanimljivo izgledaju i u kombinaciji s većim, jednostavnijim tepihom ispod. Ako su velikih dimenzija, dobar su izbor za blagovaonski stol i stolice koje će tako vizualno odvojiti od kuhinje ili dnevnog boravka.

Parketi Požgaj
Parketi Požgaj

Savjeti plus:

1. Uvijek vrijedi uložiti koju kunu više u dobar tepih i kupiti najbolji koji si možete priuštiti – makar to značilo štednju i goli pod neko vrijeme. Dobar tepih je poput kakve umjetnine, prenosi se iz naraštaja u naraštaj, pa osim svoje osnovne funkcije predstavlja i sentimentalnu vrijednost. Dobar vuneni tepih s vremenom stvara svoju patinu i izgleda sve bolje i bolje, baš kao i stari drveni namještaj.

2. Tepisi ne spadaju u jeftiniju kategoriju proizvoda za dom, ali na njegovu cijenu utječe veličina, ručno tkanje, bojenje, kao i gustoća.

3. Ako prvenstveno volite toplinu i udobnost bez većih izdataka, razmislite o tepisonima umjesto tepiha. Prekrivaju cijelu podnu oblogu, a kada ih se zasitite, lako ih maknete ili zamijenite nečim drugim. Ako vas brine održavanje, dobar su izbor šareni dezeni i uzorci, ali imajte na umu i da će uvijek najelegantnije izgledati jednobojne verzije.

4. Manje tepihe na dijelovima dnevnog boravka gdje se često prolazi predlažemo fiksiranje ljepljivom trakom koja će ga držati na mjestu.

MMI
Mirjana Mikulec za Saga Sagu
Komentari