Recite “zbogom” praznim i dosadnim zidovima

Ako ste tek uselili u neki prostor, a nemate pri ruci dekorativne elemente poput slika, postera ili polica, jednobojni, prazni zidovi vjerojatno će stvorit osjećaj sterilnosti, pa čak i hladnoće, bez obzira na vrstu ili boju namještaja u ostatku prostora. Kako bi svaki prostor morao prije svega izražavati vaš karakter i stil života, predlažemo nekoliko jednostavnih rješenja za unošenje svježine na vaše zidove.

Screen Shot 2015-01-26 at 1.36.28 PM

Povratak svih vrsta tapeta

Vraćanjem u trend ‘retro’ elemenata i u najsuvremenije prostore s modernim, minimalističkim namještajem, vratile su se i dugo zaboravljene tapete. Osim onih izrađenih od papira, danas postoji i široka paleta papirnatih tapeta u kojima su utkane niti različitih prirodnih materijala, poput npr. lika ili obične špage. Iako se tapete mogu postaviti na sve zidove, za što je moguće bolji dojam preporučamo da se u tapete obuče samo jedan zid – u tom slučaju razmislite o tapetama koje na sebi imaju neki hrabriji uzorak većih dimenzija, primjerice crnih, velikih ruža na bijeloj ili bež podlozi (podsjećamo da su sve vrste floralnih uzoraka bile pravi hit na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu)! Ispred takve tapete lijepo će izgledati jednobojna crna ili bijela sofa. Ako se odlučite za ovakvu vrstu ekspresivnijih tapeta, vodite računa da namještaj u prostoriji bude jednobojan i što je moguće jednostavnijih linija, te da na ovako ukrašen zid ne stavljate nikakve druge dekorativne elemente. Jedina iznimka od ovog pravila mogu biti zidne lampe, koje će idealno biti kristalne ili od prozirnog običnog stakla.

Picture 8

Podsjećamo da se zidovi mogu presvući i tapetama od tekstila – ovakve tapete će lijepo izgledati ne samo u klasično uređenim stanovima, već i u ultramodernim prostorima. Tekstilne tapete mogu biti jednobojne ili s uzorkom, a mogu se postaviti po zidovima čitave prostorije, jednom zidu ili samo dijelu zida. Prilikom postavljanja ovakvih tapeta, savjetujemo da izaberete majstore koji se mogu pohvaliti ranijim iskustvom obavljanja ovakvog posla.

tapeta tkanina

Igre tekstilom 

Osim tekstilnih tapeta, zidovi se mogu ‘oplemeniti’ i maštovitim igrama zavjesama, koje ne moraju biti samo usko vezane uz dekor prozora. Predložit ćemo samo nekoliko varijanti – za prazan, jednobojan zid bez prozora, predlažemo da se skoro uz čitavu dužinu zida postavi karniša (drvena ili željezna, ovisno o stilu prostora), na koju će se objesiti zavjese sašivene u dva dijela (odvojite ih tako da svaka pokriva jedan dio zida). U sredinu možete postaviti samo prazan antikni, tamniji okvir za slike (na nedjeljnom sajmu antikviteta na raspolaganju je velik izbor) ili veće kristalno ogledalo s masivnijim okvirom. Za ovakvu varijantu najbolje odgovaraju teže, jednobojne zavjese, koje se u donjem dijelu mogu zavezati trakom od istog tekstila kao i ostatak zavjesa.

Ako izaberete laganije, prozračne zavjese, u središnji dio možete postaviti ‘lažni prozor’ na način da izaberete poster s motivom prozora.

 Na duži prazan i jednobojan zid možete postaviti i nekoliko ravnomjerno postavljenih istovjetnih zavjesa (razmak će, naravno, diktirati veličina zida, ali neka ne bude premalen, jer će se izgubiti smisao). Takve zavjese, koje će poput širokih nabranih traka krasiti vaš zid, mogu sezati sve do samog poda.

Ako nemate nikakvu sliku, tekstil može riješiti i ovaj problem – izaberite neku pamučnu tkaninu u obližnjem dućanu tekstila (s npr. geometrijskim motivom ili stiliziranim floralnim) i zamolite u radnji za izradu okvira da se tu tkaninu ‘napne’ na jednostavan drveni okvir (okvir se ne smije vidjeti, već su rubovi presvučeni u tkaninu). Na taj ćete način dobiti  efektan dekorativni element koji će izvrsno ukrasiti vaš dosadan, prazan zid.

Obucite zidove svjetlom i tepisima

Jednobojan, prazan zid je idealan za igre rasvjetom. Ako je zid dulji i tamnije nijanse, predlažemo sljedeća rješenja: ravnomjerno, horizontalno postavljanje nekoliko komada bijelog pjeskarenog stakla izrezanog okruglo ili u četvrtast oblik. Iza svakog takvog stakla postavi se po jedna ili dvije halogene lampice, čija će se svjetlost igrati po zidovima, a ovakva rasvjetna kompozicija će vizualno dodatno prostor.

Picture 2

Ako imate prazan zid u dnevnoj ili spavaćoj sobi, svakako razmislite o tome da na njega postavite i neki etno-tepih (od kineskih do marokanskih, ali obavezno tanji!), ukoliko to dopušta stil u kojem je uređen ostali dio prostora.

Korisni savjeti

  • Ako postavljate nekoliko slika jednu do druge na manjoj površini zida (npr. iznad sofe), koristite vaš dlan (prsti moraju biti stisnuti) za označavanje udaljenosti između slika.
  • Ako imate više slika različitih dimenzija, radije ih grupirajte zajedno na npr. jedan dio zida nego da ih ‘razvlačite’ po svim zidovima prostorije. Slike se ne moraju uvijek grupirati simetrično!
  • Vodite računa da slike ne postavljate previsko, što posebno vrijedi za slike iznad sofa.
  • Zidovi se mogu obojati u osnovnu boju, na koju se šablonom nanose različiti motivi u drugoj boji/ama. Posebno izražajni motivi su u zlatnoj ili srebrnoj boji!
  • Za one koji iznajmljuju stan ili poslovni prostor, u kojem rijetko možete slobodno mijenjati boje zidova ili ih ukrasiti tapetama po vašem izboru, predlažemo postavljanje laganijih polica (čije postavljanje zahtjeva minimalno ‘uništavanje’ zida), na koje možete smjestiti ukrasno bilje ili uokvirene fotografije. Na  polici iznad sofe uvijek će lijepo izgledati i  umjetničke slike naslonjene na zid.
  • U iznajmljenim prostorima zidu se može dati život i na način da kupite živo, manje drvo na koje ćete staviti ukrasne bijele električne lampice (uvijek vodite računa da  ukrasni grm ili drvo ima čvršće grane). Alternativno, isti učinak može se postići kupovinom stožasto postavljenog granja u koje ‘umontirajte’ električne lampice (lampice ne moraju uvijek biti neutralne bijele, već i drugih boja – npr. žute ili narančaste, ali za što bolji opći dojam, neka uvijek radije budu jednobojne).
Komentari